X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

100.700 de zile de concediu și premii pentru misiuni speciale la ASP

13 dec. 2019,, 18:32   Societate
3417 0

Auditul situațiilor financiare ale Agenției Servicii Publice (ASP) prezentat de Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe date curioase şi suspecte referitor la activitatea acestei instituţii care deţinea la finele anului 2018 un patrimoniu de circa 1,1 miliarde lei.

Amintim că ASP este o instituţie apărută după reorganizarea Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru” în Agenția Servicii Publice și absorbirii întreprinderilor „Camera Înregistrării de Stat” şi „Cadastru”; dar şi a Serviciului Stare Civilă şi a Camerei de Licențiere.

Astfel auditorii au depistat o serie de denaturări din rapoartele instituţiei. De exemplu că nu au fost incluse în bilanțul contabil 10 terenuri cu suprafața totală de 3,37 hectare, iar alte 19 terenuri cu suprafața totală de 3,84 hectare au fost subevaluate.

Premii de 7,1 milioane lei pentru misiuni speciale

Informațiile aferente cheltuielilor de personal privind remunerarea muncii au fost majorate nejustificat, fiind calculate și achitate premii pentru misiuni speciale, în valoare totală de 7,1 milioane lei, iar alte 1,4 milioane de lei - pentru unele sarcini de importanță majoră.


Toate "în lipsa evaluărilor și documentărilor corespunzătoare a acestora cu privire la aportul fiecărui angajat pentru eficientizarea activității ASP", susţin auditorii Curţii de Conturi, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.

Totodată se constată că rezultatele inventarierii nu au contribuit pe măsură la stabilirea situației reale patrimoniale ale ASP.

Angajaţii ASP au acumulat circa 100.700 de zile de concediu nefolosite

La Agenția Servicii Publice s-au depistat 100.700 zile de concediu şi premii pentru misiuni speciale.

Astfel, se atestă necorespunderea evidenței analitice a clădirilor și încăperilor gestionate cu informațiile aferente acestora din Registrul bunurilor imobile.

Cu referință la siguranța activelor, s-a constatat că procesul de creare și dotare a centrelor multifuncționale a format un volum de mijloace fixe, sub formă de tehnică de calcul, mobilier, cazane, aparate de aer condiționat, etc., în valoare totală de cca 16,3 milioane lei, care nu se utilizează și nu produc beneficii economice.

"Deși, comisia de inventariere a listat aceste bunuri, nu a luat anumite decizii cu privire la casarea și realizarea, transmiterea în gestiune altor beneficiari a acestora, sporind în așa mod cheltuielile și riscurile de siguranță a acestor active", potrivit Curţii de Conturi.

Litigii de 44,3 milioane, concedii nefolosite de 100.700 zile

Abordînd în complex constatările auditului public extern, amenințările și indicii ce pot pune la îndoială capacitatea ASP de a-și continua activitatea auditorii au determinat mai multe situații generatoare de discontinuități.

Printre acestea se numără implicarea ASP în litigii, în calitate de pîrît, pentru care aceasta riscă să plătească cca 44,3 milioane lei, dar şi acordarea unor servicii cu titlul gratuit sau la preț redus pentru unele categorii de beneficiari fără o determinare a surselor de finanțare sau acoperire a costurilor suportate.

Potrvit auditorilor doar în anul 2018, cheltuielile aferente serviciilor prestate gratuit sau la preț redus au constituit 146,1 milioane lei. Raportul mai relevă şi compromiterea unor investiții financiare pe termen lung în părți afiliate învaloare de 25,4 milioane lei, dar şi acumularea a circa 100.700 de zile de concediu nefolosite, de către angajați, ceea ce impune angajamente viitoare în sumă totală de 30,2 milioane lei. La fel şi înghețarea a circa 11,3 milioane lei în materiale fără mișcare sau cu mișcare lentă, dar şi compromiterea lichidității ASP și, ca urmare imposibilitatea de a achita datoriile curente doar din mobilizarea tuturor activelor circulante, fiind necesare atragerea în acest scop a activelor imobilizate și/sau a altor resurse din exterior de circa 94,1 milioane lei. Cu toate că pe parcursul misiunii de audit s-au întreprins unele acțiuni de remediere a lacunelor identificate, totuși, rămîn unele aspecte, care necesită a fi abordate de management în perioada ce urmează, pentru a controla riscurile de denaturare a situațiilor financiare, se mai arată în informaţia Curţii de Conturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?