X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

10 lucruri de verificat la mașină, înainte de a porni la drum. Poliția vine cu un apel către șoferi

29 aug. 2023,, 13:30   Societate
2672 0

Poliția reamintește tuturor conducătorilor mijloacelor de transport, în special celor de rută, care transportă pasageri, înainte să porniți la drum VERIFICAȚI starea tehnică a autovehiculului.

Reamintim că astăzi dimineață, în jurul orei 08:30, Inspectoratul de poliție Cahul a înregistrat un accident rutier, care a avut loc în localitatea Larga Nouă.

La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că, microbuzul de marca Mercedes de pe ruta Cahul-Doina a avut o pană de cauciuc, conducătorul auto a pierdut controlul volanului și s-a tamponat într-un pilon de pe marginea drumului.

În urma accidentului, 8 persoane au fost traumatizate, fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Din cauza traumatismelor grave, o femeie de aproximativ 55-60 de ani a decedat la scurt timp după spitalizare.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.


Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Totodată urmează a fi efectuată expertiza auto-tehnică pentru a stabili cu exactitate cauza producerii accidentului.

Vedeți mai jos 10 lucruri de verificat la mașină înainte de a porni la drum

1. Nivelul lichidelor

Un prim lucru foarte important de verificat pentru siguranta deplasarii este nivelul lichidelor, mai exact: uleiul de motor si uleiul de la cutia de viteze automata, intrucat lipsa acestora poate cauza o problema serioasa la masina dumneavoastra. De asemenea, verificarea lichidului de racire, cunoscut si sub numele de antigel, este esentiala pentru a evita riscul de supraincalzire a motorului. Nu in ultimul rand, aveti grija sa verificati nivelul lichidului de parbriz, mai ales in zilele in care carosabilul este umed intrucat acesta va confera vizibilitate la drum.
Asigurati-va ca toate lichidele sînt la cotele recomandate de producator si ca nu exista scurgeri.

2. Presiunea anvelopelor

Asigurati-va ca anvelopele au presiunea optima recomandata de catre producator. Reglarea adecvata a presiunii va contribui foarte mult la eficiența combustibilului si asigurarea stabilitatii. De asemenea, este foarte important ca anvelopele sa nu prezinte taieturi sau denivelari.

In cazul in care plecati la drum cu masina incarcata, nu uitati sa ajustati presiunea in functie de numarul de persoane si greutatea bagajelor. De cele mai multe ori, nivelul optim al presiunii anvelopelor poate fi gasit pe interiorul stalpului, pe laterala portierei sau pe capacul ce acopera busonul de combustibil.

3. Sistemul de iluminare

Rezervati-va 5 minute pentru a verifica daca toate luminile si semnalele exterioare functioneaza (semnalizare, faza scurta, faza lunga si luminile de frana) pentru a evita accidentele si pentru a conduce in siguranta atat ziua, cat si noaptea. Recomandat este sa aveti cu dumneavoastra doua becuri de rezerva pentru far pe parcursul calatoriei, in cazul in care este necesarea inlocuirea acestora.

Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca o curatare a farurilor si geamurilor vehiculului va permite obtinerea cu 30% mai multa lumina, de care aveti nevoie pentru a conduce in conditii de siguranta.

4. Stergatoarele de parbriz

Verificati starea stergatoarelor, iar daca este necesar, inlocuiti-le deoarece acestea asigura garantia unei bune vizibilitati pe parcursul calatoriei. Asigurati-va ca stergatoarele nu sînt foarte uzate sau crapate si nu lasa linii de apa pe parbriz, stergand in totalitate apa.
In general, cauciucul din care sînt confectionate stergatoarele se poate uza dupa sase luni si sînt mai mult sau mai putin solicitate in functie de regiune si clima.

Puteti sa cumparati stergatoarele si sa le inlocuiti singuri urmand doar instructiunile. Exista totusi doua recomandari. Mai intai, fiti atenti sa cumparati un model care se potriveste tipului si anului masinii dvs. In al doilea rand, asigurati-va ca noile stergatoare sînt fixate la locul lor in mod corespunzator.

5. Kit de siguranta auto

Din punct de vedere legal, fiecare vehicul trebuie sa fie dotat cu un kit de siguranta in portbagaj pregatit pentru situatii neprevazute. Trusele trebuie verificate la fiecare șase luni, iar articolele expirate trebuie înlocuite pentru a le putea folosi.

Asigurati-va inainte de a porni la drum ca trusa de siguranta contine toate elementele necesare: triunghi, vesta reflectorizanta, stingator (data de expirare variaza intre 5 si 10 ani, in functie de model) si trusa de prim ajutor (termen de valabilitate 2 ani). Nu doar ca e bine sa aveti trusa pentru siguranta dumneavoastra, dar in acelasi timp, riscati amenzi usturatoare in cazul in care politia depisteaza lipsa acesteia.

6. Roata de rezerva

Un lucru simplu, dar esential, pe care il puteti face inainte de a pleca in calatorie este sa verificati prezenta rotii de rezerva in portbagaj, insotita de cheie, cric si antifurt, deoarece acestea sînt absolut necesare in caz de pana. Verificati starea fizica a anvelopei si daca aceasta este la presiunea recomandata de producator. In cazul in care exista fisuri sau crapaturi in peretii laterali aceasta nu este sigura pentru a fi utilizata intrucat riscul unei explozii este mult mai mare.

7. Sistemul de franare

Functionarea sistemului de franare este cruciala pentru siguranta dumneavoastra ca sofer, cat si pentru siguranta pasagerilor din masina. Prin urmare, solicitarea unei verificari a sistemului de franare este esentiala, cele mai frecvente probleme identificate fiind uzura discurilor, a placutelor de frana si defectiuni la nivelul senzorilor ABS.

Specialistul responsabil de acesta verificare va analiza placutele de frana si le va inlocui in cazul in care este necesar. De regula, placutele de frana se schimba la fiecare 40.000 km, iar discurile de frana la fiecare 80.000 km parcursi. De asemenea, piesele se inlocuiesc atunci cand ating grosimea minima specificata de producator.

Alte semnale suspecte pe care sistemul de franare le transmite atunci cand acesta nu este in conditii optime sînt zgomotele, de tipul scartaiturilor, si vibratiile la franare, precum si tendinta volanului de a se inclina/ trage intr-o parte.

8. Bateria si incarcarea ei

Verificati starea bateriei vehiculului dumneavoastra si asigurati-va ca aceasta se afla in parametrii optimi inainte de a pleca in calatorie. Pentru verificare se utilizeaza un multimetru digital care se va conecta la bornele bateriei. Daca acesta indica o valoare mai mica de 12 V, bateria va trebui schimbata.

Daca bateria nu a fost schimbata vreme de multi ani, verificati daca functioneaza corespunzator sau nu. Daca electromotorul se invarte lent si scoate un sunet ciudat, acest lucru poate arata prezenta coroziunii la conexiuni sau a unei baterii pe moarte. Mergeti in acest caz si schimbati-o in cel mai scurt timp. Nu asteptati sa fiti lasat in drum. Daca nu sînteti sigur ca bateria este in regula, mergeti la un service auto sau o benzinarie si rugati pe cineva autorizat sa va verifice voltajul pe care bateria il indica.

In cazul in care exista coroziune, urme de calcar alb pe terminale, curatati-o cu o perie de sarma pe care o puteti gasi la magazinul local de piese. Asigurati-va ca bornele sînt stranse indeajuns. Daca o borna cade in timp ce conduceti, poate provoca o „scurgere de tensiune” care poate ucide alternatorul si chiar calculatorul de bord, a caror reparatie va va costa mult mai mult decat o baterie noua.

9. Sistemul de climatizare

Sistemul de climatizare necesita, de asemenea, o atentie deosebita atunci cand realizati verificarea masinii, intrucat este indispensabil la drum lung. Intretinerea regulata a instalatiei de climatizare este importanta, atat pentru incalzirea sau racirea aerului din interior, cat si pentru dezaburirea sau degivrarea rapida a parbrizului si a geamurilor masinii.

Este recomandat ca aceasta verificare a sistemului de climatizare sa se realizeze cel putin o data pe an, si doar in cadrul unui service auto, pentru a nu risca sa va supuneti atat masina, cat si pe dumneavoastra unor eventuale probleme neprevazute.

10. Starea ambreiajului

Una dintre cele mai neplacute situatii de care ne putem lovi la volanul masinii este defectarea ambreiajului. Asadar, realizarea unei verificari regulate a ambreiajului este strict necesara pentru a asigura evitarea oricarui pericol.

Principalele detalii care pot semnala existenta unei defectiuni sînt: schimbarea pozitiei pedalei de ambreiaj, aparitia unui zgomot la ridicarea ambreiajului sau blocarea acestuia. De asemenea, daca pedala devine mai moale sau mai tare decat de obicei, acest lucru indica faptul ca placa de presiune este pe cale sa cedeze.

Odata ce sînt remarcate astfel de semnale, trebuie sa faceti cat mai curand o vizita la service in vederea identificarii si rezolvarii problemei in timp util, pentru a evita costuri mult mai ridicate de reparatie a ambreiajului si a altor subansamble care se pot defecta din cauza lui.

6
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?