X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

De ce apare și cum remediem situațiile cu transpirația cauzată de stres

20 mai. 2023,, 22:00   Sănătate
3013 5

Transpirația este un proces fiziologic prin care se reglează temperatura corpului și pe care l-am trăit fiecare dintre noi.

Totuși, se întîmplă să transpirăm și din alt motiv - urmare a stresului. Situația devine jenantă în condițiile în care ne pare că toată lumea observă acest lucru și, ceea ce este mai rău, cei din jur pot simți mirosul neplăcut.

Transpirația provocată de stres se manifestă altfel decît transpirația provocată de supraîncălzire. Iată cum apare, de ce are miros diferit și cum gestionăm astfel de stări.

De ce se apare transpirația în timp ce trăiești un stres?

Stresul este un răspunsul natural al corpului tău la o amenințare din exterior. Starea declanșează secretarea unei cantități mari de adrenalină, cortizol și alți hormoni ai stresului. De asemenea, influențează creșterea ritmului cardiac și stimulează încordarea mușchilor. Astfel, organismul nostru se pregătește să se apere.

La rîndul său, transpirația este secretată de glandele sudoripare. Se întîmplă pentru mai multe motive:


1. Ajuta la răcirea corpului;

2. Echilibrează nivelul de electroliți și fluidele din organism;

3. Hidratează pielea;

Explicația se ascunde în faptul că, glandele sudoripare sînt activate de nervi. Aceștia pot fi stimulați de emoții, hormoni și alți factori de stres. Cînd simți emoții puternice, temperatura corpului crește, iar în consecință glandele sudoripare încep să lucreze.

Să transpiri cînd ai emoții este normal. Totuși, excesul de eliminări, care deseori afectează încrederea în sine și interacțiunile sociale, poate fi calificat drept afecțiune. În medicină termenul folosit este Hiperhidroza. În caz că te confrunți cu astfel de problemă, nu ezita să te adresezi la un specialist pentru un tratament potrivit.

De ce mirosul transpirației cauzate de stres este diferit?

Corpul uman conține între 2-4 milioane de glande sudoripare, dintre care majoritatea sînt glande ecrine (n.r. glandele mucoase și seroase). Acestea acoperă cea mai mare parte a corpului uman, dar în mare parte se găsesc pe palme, tălpi, frunte și axile.

Cînd temperatura corpului crește din cauza activității fizice sau a mediului înconjurător cald, sistemul nervos semnalează glandelor ecrine să elibereze transpirație. Această transpirație este formată în mare parte din apă, mici cantități de sare și lipide. Transpirația scade temperatura pielii și ajută să te răcorești.

Mai există și altfel de glande - cele apocrine. Acestea sînt mai mari și produc majoritatea transpirației legate de stres. Glandele apocrine se găsesc în zonele corpului unde sînt mai mulți foliculi de păr. Spre exemplu, zona axilară sau cea genitală.

Studiile arată că în caz de stres, glandele din subraț secretă aproximativ de 30 de ori mai multă transpirație decît atunci cînd ești liniștit. Transpirația din glandele apocrine tinde să fie mai groasă și mai bogată în proteine și lipide. Drept consecință, grăsimile și substanțele nutritive din acest tip de transpirație se combină cu bacteriile care trăiesc pe piele și care devin mai active, ceea ce provoacă mirosul neplăcut.

Cum poate fi gestionată transpirația cauzată de stres?

Stresul este o parte inevitabilă a vieții. Prin urmare, nu putem evita complet astfel de stări. Dar există cîteva lucruri, care urmate în situații tensionate, pot fi eficiente.

1. Produsele de subraț. Antiperspirantele

Deseori, deodorantul și antiperspirantul sînt confundate ca fiind aceleași produse. Totuși, fiecare dintre ele au destinații diferite.

Așa cum subînțelegem din denumirea sa, deodorantul are efect pur odorizant. Acesta acoperă mirosul neplăcut cu o aromă diferită. Și cam atît.

La rîndul lor, produsele antiperspirante conțin componenți cu efect de blocare temporară a porilor sudoripari, reducînd cantitatea de transpirație secretată pe piele. Trebuie să precizăm că în comerț sînt produse are funcționează atît ca deodorant, cît și ca antiperspirant.

2. Baia zilnică

O altă recomandare în situații de transpirații excesive este baia sau dușul zilnic. Astfel se reduce înmulțirea bacteriilor. Prin urmare, cu cît mai puține bacterii sînt pe piele ce ar putea interacționa cu transpirația secretată, cu atît se reduce din mirosul urît. După baie, piele trebuie uscată bine, așa cum mediul umed și cald stimulează înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor.

3. Controlul pilozității excesive

Sudoarea, altfel de secreții și bacteriile se pot acumula în părul axilar și pubian. Soluția ține de tunderea sau bărbierirea părului în aceste zone. Astfel, nu doar se reduce din bacteriile ce provoacă miros nedorit, dar crește și efectul antiperspirantul aplicat pe piele. Mai mult, rezultatele unor studii demonstrează că astfel se reduce și din volumul de transpirație.

4. Absorbantele de subraț

Absorbantele sudoare sînt subțiri și îmbibă excesul de transpirație. Acestea se atașează pe partea interioară a hainei unde aceasta contactează cu axilele. Drept produse de igienă, acestea pot fi folosite zilnic în caz că există o astfel de necesitate. Deși astfel de absorbante nu inhibă transpirația provocată de stres, totuși acestea previn petele ce apar pe haină în zona subrațului.

Există vreo modalitate de a preveni problema?

Singura modalitate de a împiedica secreția transpirației cauzate de stres este gestionarea stresului. Bineînțeles că este mai ușor de spus decît de făcut. Totuși, există cîteva tehnici care pot fi eficiente.

1. Guma de mestecat

Mai multe cercetări demonstrează că procesul de mestecare reduce din stres. Un studiu la care au participat mai multe persoane arată că cei care au mestecat gumă în momentele de stres aveau mai puțin cortizol în salivă și au trăit mai o stare mai redusă de anxietate. Prin urmare, nu strică o gumă la îndemînă atunci cînd simți că emoțiile te stăpînesc.

2. Respirații profunde

În momentele tensionate pot fi eficiente exercițiile de respirație. Mai exact, tehnica presupune inspirări și expirări lungi și lente cu implicarea diafragmei. Altfel spus, respirați implicînd abdomenul care trebuie să se extindă precum un balon. Exercițiul reduce din stres și apare senzația de relaxare și calm, spun cercetătorii.

3. Un alt remediu - muzica

Oamenii de știință au demonstrat că muzica poate fi eficientă în situații de stres. Aceasta induce senzația de relaxare și scade din anxietate. Așadar, înainte de un eveniment emoționant nu ezita să asculți niște muzică bună care îți provoacă emoții pozitive.

În același timp, melodia preferată te poate ajuta să scapi de emoțiile nedorite după un eveniment stresant.

4. Discuțiile cu cei apropiați

Să stai de vorbă cu un prieten sau o persoană dragă, cu care să împărtășești din sentimentele pe care le trăiești, poate avea efect de liniștire. Este îndeosebi eficient cînd interlocutorul trece printr-o situație similară, spun oamenii de știință. Așa că, în caz de stres încearcă să comunici cu cineva apropiat despre aceasta.

În concluzie menționăm că, transpirația provocată de stres se întîmplă tuturor. Momentele tensionate pot cauza transpirații excesive, iar acestea au miros diferit decît de obicei din cauza bacteriilor de pe piele. Totuși, cîteva trucuri simple pentru a vă tine stresul sub control și cîteva aspecte de igienă pot ține sub control transpirația cauzată de stres.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?