Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Scîntei la Guvern. Recean și Vlah și-au aruncat săgeți

19 apr. 2023,, 10:20   Politică
3997 0

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean și Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au făcut un schimb de replici acide în debutul ședinței de astăzi a Execuvitului.

Motiv de contradicții a fost interdicția de a intra în țară a unei delegaţii ruse, mai exact este vorba de Guvernatorul regiunii Tatarstan care a fost întors din drum în timp ce se îndrepta spre un congres din regiunea Gagăuzia.

Dorin Recean i-a cerut socoteală și a întrebat-o care a fost scopul vizitei lui Rustam Minnikhanov în regiunea Găgăuză.

”Dacă vorbim despre partenerii noștri care au venit, noi conlucrăm cu regiunea Tatarstan de 25 de ani, iar în ultimii 8 ani ei au oferit regiunii și echipamentul pentru spitalele noastre, calculatoare pentru școli, instrumente de muzică pentru școlile de arte și multe altele. Noi am avut și vom avea și mai departe relații bune cu această regiune. Eu nu vreau să comentez, de ce faceți legătură între domnul Minnikhanov și războiul care este peste hotar”, a răspuns Vlah.

La rîndul său, Dorin Recean a îndemnat-o pe Vlah să citească presa internațională și să afle cine este de fapt invitatul care urma să îl primească.


”Vă rog să vă uitați presa internațională. Dacă noi o să continuăm să avem aceiași atitudine dublicitară și imorală noi nu o să putem crește ca națiune. Republica Moldova nu acceptă aceste lucruri, vedeți dacă unul din aceștia doi nu au meritat să fie deportați”, a mai spus Recean.

Drept răspuns, Irina Vlah l-a acuzat pe prim-ministru că ar face politică în timpul ședinței Guvernului.

Reamintim că președintele Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, urma să participe la ”Congresul prieteniei”, în Găgăuzia, unde, în prezent, se desfășoară campania electorală pentru viitorul lider al regiunii, bașcan, cum i se mai spune. Unul dintre cei opt candidați înscriși în cursă este susținut de liderul rus. Avionul lui Rustam Minnikhanov a făcut cale întoarsă întrucît, susține Poliția de Frontieră, ”liderul republicii autonome ruse nu și-a putut justifica scopul călătoriei, dar și a oferit informații contradictorii despre vizita în R.Moldova”.

În același timp, Poliția de Frontieră a calificat ca fiind falsuri declarațiile lui Minnikhanov, susținător al războiului din Ucraina, precum că a fost declarat ”persoană non-grata” în Moldova.

”Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, precizează autoritățile de la Chișinău.

Să spunem că, în jur de 50 de cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în R.Moldova, duminică și luni, pentru că ”nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”. ”Persoanele nu și-au putut justifica scopul călătoriei, s-au încurcat în declarații, dar și au oferit informații contradictorii despre scopul vizitei în țara noastră”, afirmă Poliția de Frontieră.

De partea sa, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat acțiunile Chișinăului ca pe un nou pas neprietenesc, atît față de Rusia, cît și față de Tatarstan și Găgăuzia. Potrivit Mariei Zaharova,”acest pas neprietensc are ca scop subminarea interacțiunii tradiționale strînse dintre regiunile țărilor noastre. Un astfel de curs anti-rus nu găsește sprijin în publicul larg al Republicii Moldova”.

Ministerul de Externe de la Chișinău nu a venit cu vreo reacție pe marginea acestui subiect.

20
2
1
7
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?