X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

În Rusia, a fost inaugurat monumentul domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul. 2018,, 09:51   Politică
4142 3

Ieri, 30 iulie, în regiunea Rostov a Federaţiei Ruse, a fost inaugurat monumentul în cinstea domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir şi țarului rus Petru I, informează Noi.md.

La inaugurare a participat şi președintele ţării Igor Dodon, cel care acum doi ani, în iulie 2016, aflîndu-se în funcția de preşedinte al Partidului Socialiştilor, a pus piatra de temelie al monumentului respectiv.

Oraşul Volgodonsk n-a fost ales întîmplător pentru instalarea noului monument, or acesta este „capitala” simbolică a viticulturii în sudul Rusiei.

”Este cunoscut că primele livezi de viţă-de-vie au apărut în aceste ţinuturi cu o mie de ani înainte de Hristos. După mai multe secole, Petru I a emis un decret prin care a poruncit căzăcimii locale să cultive viţa-de-vie, deoarece pe aceste meleaguri este cea mai potrivită climă pentru viticultură. În regiunea Rostovului au apărut soiuri de struguri din mai multe ţări, inclusiv din Moldova, iar prietenia dintre ţarul rus şi domnitorul moldovean a dat impuls dezvoltării viticulturii în sudul Rusiei. Anume aşa s-au împletit destinele popoarelor noastre”, a menționat președintele Moldovei.

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Uniunii pentru Prietenie Rusia-Moldova şi a deputatului Dumei de Stat de legislatura a VI, Oleg Paholkov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?