X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Precizările Parlamentului referitoare la declarația președintelui Radei Supreme de la Kiev

5 mai. 2022,, 15:04 (reactualizat 5 mai. 2022,, 17:29)   Politică
9619 0

Reprezentanții Parlamentului au reconfirmat că în cadrul întrevederii dintre speakerul Parlamentului Igor Grosu și omologul său de la Kiev, Ruslan Stefanchuk, cei oficiali au convenit asupra trimiterii în Ucraina a unui convoi de geniști.

Precizarea a fost făcută de serviciul de presă al Legislativului la solicitarea redacției Noi.md după ce, Ruslan Stefanchuk a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care anunță că a discutat cu oficialul de la Chișinău despre „transferul în Ucraina a tehnicii militare, oferirea ajutorului în deminarea teritoriilor eliberate și introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei”.

Serviciul de presă al Parlamentului a precizat că este vorba de trimiterea unui convoi de geniști și a explicat și ce constau sancțiunile despre care se menționează în declarație.

"Din conferința de presă a celor doi oficiali se înțelege clar că este vorba despre trimiterea unui convoi de geniști.

Cu privire la sancțiuni, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat: ”Republica Moldova se află în deplină conformitate cu sancțiunile financiare impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei”. Băncile comerciale prezente în Moldova respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale, inclusiv toate restricțiile aplicate de Swift sau de sistemele de carduri Visa sau Master card. De asemenea, Republica Moldova nu permite re-exporturile către Federația Rusă. Din prima zi de război Moldova este alături de Ucraina și cetățenii săi care fug din calea urgiei", se arată în nota informativă a serviciului de presă al Parlamentului.


Menționăm că Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întîlnit ieri cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, în cadrul unei vizite de lucru la Kiev, la care a participat și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. În cadrul întrevederii, Grosu i-a reiterat omologului său solidaritatea Moldovei și a întregului popor moldav față de Ucraina.

Ulterior în presă au apărut declarațiile făcute de președintele radei de la Kiev, Ruslan Stefanciuk a declarat că a discutat la Kiev cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, despre „livrarea tehnicii militare şi asistenţa în deminarea teritoriilor eliberate”. Totodată, acesta a menţionat că Ucraina „sprijină integritatea teritorială a Moldovei şi condamnă încercările de a trage Transnistria în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Declarațiile au fost criticate de fostul președinte al R.Moldova, Igor Dodon care a amintit că Republica Moldova este o țară neutră și în niciun caz nu poate și nu trebuie să participe la conflictul militar dintre Rusia și Ucraina.

"Astfel, nici detașamentele de lunetiști, nici alte ajutoare militare, care, potrivit speakerului Radei ucrainene, au fost promise de președintele parlamentului moldovean, nu pot veni din Moldova. Mai mult, speakerul Grosu, cu declarațiile sale categorice și subiective, nu ar trebui să expună cetățenii moldoveni riscurilor economice și de altă natură, care ar putea plăti scump din cauza cuvintelor sale necugetate", a spus fostul președinte al Republicii Moldova.

El a reamintit încă o dată că riscurile de securitate ale cetățenilor noștri și ale țării noastre vin nu atît din partea jucătorilor externi, cît din cauza pașilor și declarațiilor greșite ale actualei conduceri a țării, cum ar fi furnizarea de combustibil pentru trupele ucrainene, îndemnul la cooperare cu NATO, tranzitul armelor din UE și SUA etc.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?