Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Urmărirea penală în dosarul lui Vladimir Andronachi a fost finalizată

26 ian. 2023,, 12:26   Politică
2730 0

Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală în privința fostul deputat democrat Vladimir Andronachi și a unui complice, cercetați în dosarul furtul miliardului.

Potrivit procurorilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei, valoarea acestuia fiind acoperită prin sechestrele aplicate.

În continuare, partea apărării urmează să facă cunoștință cu materialele cauzei penale materializate în 76 volume precum și cu informațiile electronice.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi este acuzat, că, acționînd în cadrul unui grup de persoane, în toamna anului 2014, a utilizat acte fictive și informații false, pentru a determinae încheierea cu Banca de Economii SA a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă.

În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 milioane de lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia.


Circa 6 milioane de lei au fost restituiți către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultînd un prejudiciu total de circa 26 milioane lei. În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri.

O parte din suma de bani obținuți prin aceeași schemă au fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion. Cu referire la acest episod ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022.

5
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?