X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Sîrbu: Candidații în deputați nu au nevoie de certificat de la medicul-psihiatru

2 mai. 2018,, 14:41   Politică
3472 9

Deputatul în Parlament Segiu Sîrbu a relatat în cadrul studioului radio Sputnik Moldova ce informații va conține certificatul de integritate al funcționarilor publici și de ce deputații nu sînt obligați să treacă controlul medical.

Potrivit modificărilor la Legea integrității, adoptate în lectură finală la 26 aprilie, fiecare membru al Guvernului sau Parlamentului este obligat să prezinte un certificat al integrității. Acest document va conține informații despre bunurile confiscate, conflictul de interese, incompatibilitatea interzisă, restricțiile încălcate și interdicțiile existente asupra ocupării funcției de stat.

Potrivit interlocutorului studioului de radio Sputnik Moldova, înainte de alegerile parlamentare toți candidații în deputați vor reuși să perfecteze documentul necesar în pofida numărului mare de solicitanți.

„Am prevăzut că la alegerile locale teoretic ar putea fi peste 68 de mii de candidați, iar acesta lucru ar putea fi o problemă. De aceea noi am redactat proiectul. Certificatul va fi valabil trei luni. Adică acesta va putea fi solicitat cu mult timp înainte”, a menționat Sergiu Sîrbu, adăugînd că de eliberarea documentului se vor ocupa peste 45 de structuri publice.

În același timp, deputatul este convins că documentul va fi unul absolut obiectiv, deoarece va conține informații privind criterii bine determinate. „Ele vor fi foarte obiective. Deoarece noi în lege am scris ce informații urmează să se conțină în ele. Iar informația va fi foarte exactă. Aceste certificate nu ar trebui să împiedice candidații în dreptul de a fi aleși. Acest lucru va contribui, mai curînd, la asigurarea transparenței, dar nu la complicarea procedurii de alegere”, - a specificat autorul proiectului de lege.


Totodată, Sîrbu a adăugat că candidații în deputații nu trebuie să prezinte un certificat privind starea sănătății care, printre altele, prevede o concluzie obligatorie a psihiatrului. Potrivit lui, propunerea privind trecerea obligatorie a unui control medical de către viitorii deputați a fost lansată de el, dar nu s-a bucurat de susținerea colegilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?