X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Soarta bunurilor lui Plahotniuc va fi hotărîtă la Curtea de Apel

19 apr. 2022,, 15:06   Politică
2965 0

Fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, care a plecat din țară în iunie 2019, după ce Guvernul Filip a cedat puterea, nu vrea ca Curtea de Apel să decidă soarta bunurilor sale, pe care a fost aplicat sechestru. Avocații acestuia continuă să solicite CSJ strămutarea examinării recursului de la Curtea de Apel Chișinău la o altă instanță, egală în grad, iar luni, 18 aprilie, magistrații le-au dat din nou refuz.

„Din alegațiile avocatului Lucian Rogac indicate în cererea de strămutare reiese că solicită strămutarea de la Curtea de Apel Chișinău, din motiv că completul de judecată care urmează să examineze recursul împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost de mai multe ori modificat prin dispozițiile Președintelui interimar al acestei instanțe, or, Colegiul penal nu vede care ar fi îndoielile rezonabile ale avocatului în privința imparțialității judecătorilor din Curtea de Apel Chișinău, și consideră cererea acestuia neîntemeiată”, se menționează în decizia CSJ.

Încheierea, pronunțată integral în data de 18 aprilie 2022, este irevocabilă, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

În noiembrie 2021, reprezentanții Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a aplicat sechestru pe 52 de bunuri în valoare de 486 de milioane de lei, care aparțin lui Vlad Plahotniuc. Asta după ce Curtea Constituțională a declarat inadmisibile solicitările avocatului acestuia, care a cerut instanței supreme să se pronunțe pe marginea unor pretinse încălcări, admise de către organele statului în raport cu beneficiarul efectiv al bunurilor sechestrate.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, cînd Partidul Democrat aflat pînă atunci la guvernare, a pierdut puterea. Fostul lider al democraților ar fi plecat prin regiunea transnistreană, iar de acolo și-ar fi continuat drumul cu un avion privat. Plahotniuc s-ar fi aflat o vreme în Cipru, în Arabia Saudită, după care în Statele Unite ale Americii, la Miami, unde ar fi stat în casa milionarului Vaja Jhashi, prorpietarul „Trans – Oil”. Anul trecut, Plahotniuc și membrii familiei acestuia au fost declarați indezirabili pe teritoriul SUA.


Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Potrivit șefului PG, au fost colectate probe incontestabile, care demonstrează că anume fostul lider democrat ar fi beneficarul banilor obținuți sub formă de credit de la BEM.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?