X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

De cît timp va fi nevoie pentru restabilirea relațiilor Republicii Moldova cu CSI? Opinie

8 aug. 2023,, 12:15   Politică
2952 0

Restabilirea acordurilor cu CSI, din care Moldova s-a retras, va fi pentru ea un proces greu și îndelungat, care poate dura pînă la 10 ani.

O astfel de opinie a exprimat șeful delegației Republicii la Adunarea Interparlamentară a CSI, Adrian Lebedinschi, într-un interviu acordat ziarului Izvestia.

Potrivit lui, în această privință ar trebui să existe o "voință politică foarte puternică" a partenerilor Republicii Moldova în CSI. "Dacă liderii țărilor vor avea o opinie unanimă că este necesar de salvat de urgență situația și de restabilit Moldova în toate aceste acorduri, atunci acest lucru se poate face într-un an-doi. Iar dacă acolo vor începe anumite dezacorduri, cineva nu va fi de acord, atunci cred că acest lucru ar putea dura 10 ani", a spus șeful delegației.

El a atras atenția asupra faptului că va trebuie de negociat separat fiecare protocol și memorandum. "Cred că va dura ani. Priviți cîți ani ne-a luat să intrăm în CSI, cîți ani ne-a luat să semnăm primele acorduri. Nu va fi atît de ușor. Mai mult, acum există și viziuni diferite la nivelul CSI", a remarcat Lebedinschi.

Potrivit lui, problema retragerii Republicii Moldova din acordurile cu CSI îi îngrijorează pe moldovenii care au legături cu țările CSI și percep acest subiect dureros.

"Oamenii sînt interesați de acest lucru, în special businessul și cei care au rude în CSI. Pentru ei acest lucru este, fără îndoială, dureros", a spus Lebedinschi.

În opinia sa, singura cale de ieșire pe care o are Moldova este să explice partenerilor externi "că acest lucru este greșit, că aceste decizii privind retragerea din acordurile din cadrul CSI trebuiau luate prin consens în Parlament și există decizii care nu trebuie atinse".

Lebedinschi consideră că ruperea legăturilor cu CSI este avantajoasă țărilor occidentale, deoarece acestea sînt" foarte nemulțumite de faptul că Moldova are o piață suplimentară de desfacere" și doresc să închidă republica doar pe piețele lor.

După cum s-a anunțat anterior, majoritatea cetățenilor moldoveni sînt împotriva ruperii relațiilor cu CSI și împotriva aderării țării la sancțiunile anti-ruse. Acest lucru este demonstrat de datele unui sondaj realizat la sfîrșitul lunii iunie de compania sociologică CBS AXA, la comanda Institutului pentru politică și Reformă Europeană (IPRE).

Mulți moldoveni asociază aderarea republicii la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte uniuni, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării lor și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

7
0
1
4
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?