X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Serghei Banari: "În Caucazul de Sud, se conturează un tablou foarte trist"

10 sep. 2023,, 10:00   Politică
5361 0

În prezent, ținînd cont de ceea ce se întîmplă în Georgia și Armenia, în Caucazul de Sud se conturează un tablou foarte trist. Această opinie a fost exprimată de politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari în cadrul noului său video, relatează Noi.md.

În special, Armenia și-a rechemat reprezentantul oficial în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În plus, a fost confirmat faptul că exercițiul armeano-american "EAGLE PARTNER 2023" va avea loc în Armenia în perioada 11-20 septembrie, în cadrul implementării programului "Parteneriatul pentru pace".

"Ciudatul "Parteneriat pentru pace" al americanilor este cumva întotdeauna asociat cu războiul. În loc să construiască grădinițe, școli, universități, spitale și întreprinderi industriale. Dar, după cum se spune, conform vechilor tradiții ale Companiei Britanice a Indiilor de Est, este interzis să se producă ceva în colonii. Este permisă doar extragerea resurselor naturale cu expediere către metropolă. Iar dacă resursele naturale sînt epuizate, atunci ei pur și simplu îi folosesc pe papuași ca pe un instrument orb pentru a-și pune în aplicare proiectele și programele geopolitice", a declarat Serghei Banari.

El a reamintit că, în ciuda faptului că exercițiile militare americano-armene vor avea loc, în ianuarie 2023, premierul armean Nikol Pashinyan a refuzat să organizeze exercițiile militare CSTO planificate, motivînd că acestea ar putea fi percepute de alianța turco-azeră ca o provocare, devenind astfel un prilej de escaladare a conflictului din Karabah.

"Este necesar să înțelegem cine este Nikol Pashinyan și de unde provine. El este un discipol al Fundației Soros. Mai mult, două treimi din corpul de deputați pe care l-a condus în parlament, la ultimele alegeri extraordinare, provin din organizații neguvernamentale finanțate de Fundația Open Society-Armenia, care este principalul pilon al influenței lui Soros pe teritoriul Armeniei", a remarcat politologul, economistul și omul de afaceri.


Potrivit acestuia, astfel, vedem Armenia transformîndu-se într-un alt punct de escaladare pentru a crea o fază fierbinte a următorului conflict.

"Avînd în vedere ceea ce se întîmplă în Georgia, se conturează un tablou foarte trist. Există speranțe uriașe ca Caucazul de Sud să nu cadă victimă a Occidentului colectiv. Aici ar trebui să existe o politică mai chibzuită a Ministerului rus de Externe decît a fost cazul pînă acum. Dar și politica Iranului, care a declarat că evenimentele din Caucazul de Sud, orice escaladare și amplificare în Caucazul de Sud reprezintă o încălcare și dăunează intereselor naționale ale Iranului, este, de asemenea, un motiv de optimism și nu vor rămîne indiferenți. Astfel, tandemul Iran-Rusia va răsturna taburetul de sub colectivul occidental", a subliniat Serghei Banari.

45
2
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?