Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Peripețiile unui jurnalist în China: Secretele cartierului istoric Sanfang Qiqiang din Fuzhou

18 sep. 2023,, 18:45   Politică
3637 0

Sanfang Qiqiang, un cartier istoric uimitor din Fuzhou, este înțepenit în timp pentru a vă oferi ocazia de a vă cufunda în trecutul maiestuos al acestei țări fascinante. Este un loc impregnat de mari evenimente istorice și de o bogăție culturală care îi surprinde și încîntă pe toți cei care pășesc pe străzile sale străvechi.

Districtul istoric Sanfang Qiqiang, sau cele trei străduțe și șapte alei, se întinde pe o suprafață de 40 de hectare. Se ramifică din strada principală axială care leagă toate aleile - trei alei în vest și șapte în est, de la care provine și numele.

Sanfang Qiqiang a început să se formeze în timpul dinastiei Jin, în jurul anilor 266-420 d.Hr., a continuat să se dezvolte în timpul dinastiilor următoare, de la Tang pînă în secolul al X-lea, iar apoi a atins apogeul în timpul dinastiilor Ming și Qing, de la jumătatea secolului al XIV-lea pînă în secolul al XX-lea, principalele clădiri fiind păstrate și astăzi. Cunoscut ca un fosil viu al vechiului sistem de cartiere, zona a găzduit cîndva o serie de figuri istorice din istoria modernă a Chinei. Clădirile care au supraviețuit din epocile Ming și Qing fac din acest cartier un caleidoscop arhitectural în care cultura Fujian - Taiwan se impune la fiecare colț de stradă. Sanfang Qiqiang întruchipează istoria de secole a Chinei cu casele sale tradiționale cu acoperișuri frumoase, arcade și curți ascunse.

De-a lungul unei perioade de mai bine de un secol, acest cartier de dimensiuni modeste a găzduit numeroase personalități influente care au intrat în istorie. Astfel, se spune că Sanfang Qiqiang a "definit jumătate din istoria modernă a Chinei".

Orașul dispune de 15 amplasamente ale patrimoniului cultural național care prezintă foste reședințe ale unor personalități istorice, grădini clasice din Fuzhou, arte populare și meșteșuguri. Este unul dintre primele 30 de cartiere istorice din China, o atracție turistică de nivel național și un centru pentru schimburi intercontinentale. În 2015, a fost distins cu Premiul UNESCO pentru protecția patrimoniului din Asia-Pacific și a fost înscris pe Lista estimativă a patrimoniului mondial.


Plimbîndu-te pe străzile înguste din Sanfang Qiqiang, poți simți spiritul antichității și te poți lăsa dus înapoi cu cîteva secole. Meșteșugarii locali creează lucrări de artă uimitoare inspirate de tradițiile străvechi. Oaspeții au, de asemenea, posibilitatea de a gusta preparate din bucătăria chineză autentică în restaurantele confortabile situate în zonă. Este o adevărată experiență de imersiune culturală.

Sanfang Qiqiang este un muzeu viu în aer liber care ne dezvăluie tainele Chinei și patrimoniul său național captivant.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?