X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ambasadorul UE despre reforma în justiție: Sînt progrese, dar mai sînt şi multe de făcut

19 sep. 2023,, 16:45   Politică
1913 1

Sînt progrese, dar mai sînt şi multe de făcut. Astfel a descris ambasadorul UE Janis Mazeiks progresul reformei justiției în Moldova, vorbind marți la deschiderea Forumului privind reforma justiției și anticorupția, desfășurat la Chișinău.

Diplomatul a spus că Republica Moldova face progrese în reforma justiției, acest lucru va deveni clar inclusiv după ce Comisia Europeană va publica în octombrie un raport privind țările candidate.

„Principalul este că există progrese. De ce ne concentrăm mereu pe statul de drept? Pentru că un stat de drept, un sistem de justiție puternic independent este fundamentul societății pe care o construim în 27 de țări membre. Prin urmare, este foarte important pentru noi ca viitoarele țări membre să aibă și un sistem al justiției puternic”, a spus el, anunță Noi.md cu referire la infotag.md

Mazeiks a remarcat că mai sînt multe de făcut - pentru reformarea Procuraturii anticorupție, care ar trebui să se ocupe de corupția majoră, pentru a crea o Curte anticorupție, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, pentru a finaliza ancheta privind „furtul bancar”, în vederea aducerii făptuitorilor în fața justiției și recuperării bunurilor.

El a subliniat, de asemenea, că este necesar să se țină cont de opoziția „oponenților acestei reforme” - „e nevoie să li se reziste, dar acest lucru să fie făcut în cadrul legii”.

„Chiar dacă acest lucru va însemna amînarea proceselor, nu există alte alternative, că doar sîntem într-o țară democratică”, a spus ambasadorul.

1
1
1
1
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?