X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Polonia va face totul pentru ca Moldova și Ucraina să devină membre UE

2 mai. 2023,, 12:00   Politică
2888 0

Președintele polonez Andrzej Duda a promis că, în timpul președinției în Consiliul Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2025, Polonia va depune toate eforturile pentru ca Moldova și Ucraina să devină membri ai Uniunii.

Potrivit "Adevărului European" cu referire la RMF FM, Duda a vorbit despre acest lucru în cadrul evenimentului comun cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki cu ocazia împlinirii a 19 ani de la aderarea țării la UE.

După cum a subliniat președintele polonez, una dintre principalele priorități în timpul președinției Poloniei în cadrul Consiliului Uniunii Europene va fi aderarea Ucrainei, Moldovei, precum și a țărilor din Balcanii de Vest la UE.

"Eu și premierul (Mateusz Morawiecki – n. red.) știm foarte bine ce înseamnă să aștepți mult timp, ce înseamnă să vrei să faci parte din Occidentul liber, din care facem parte astăzi în sens politic", a spus Duda.

"Acest lucru trebuie pus la punct și, prin urmare, cred că nimeni altcineva în afară de noi – Polonia – nu ar trebui să spună ferm și foarte hotorîtor: trebuie să-i primim în cele din urmă în UE. Țările din Balcanii de Vest ar trebui primite. Astăzi, cerința istorică a momentului este admiterea Ucrainei și a Moldovei în UE", a subliniat el.


Președintele Poloniei a reamintit că în februarie 2022 a inițiat o scrisoare din partea președinților cu privire la acordarea rapidă Ucrainei a statutului de candidat la aderare, care a fost tratată inițial cu scepticism.

"Astăzi Ucraina este candidat. Vom face totul pentru ca Ucraina să devină parte a UE cît mai curînd posibil", a spus Duda.

Polonia este membră a Uniunii Europene de la 1 mai 2004. Împreună cu ea, la Uniunea Europeană au aderat Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Ungaria și Republica Cehă, care a devenit cea mai mare extindere din istoria uniunii.

2
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?