X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Moldova a solicitat din nou la Interpol pentru căutarea lui Plahotniuc

17 aug. 2022,, 12:00   Politică
2668 0

Autoritățile moldovenești au apelat din nou la Interpol pentru a-l plasa pe oligarhul Vladimir Plahotniuc pe lista de urmărire internațională. Despre acest lucru a anunțat președintele Republicii, Maia Sandu, într-un interviu acordat ziarul SP, scrie tass.ru

„Nu am primit un răspuns pozitiv la o cerere [similară] în 2019. Acum că am finalizat ancheta privind [furtul la compania de stat] Metalferos, am trimis o nouă contestație. Și acum va fi pe lista Interpol ”, a asigurat Sandu. Ea a vorbit, de asemenea, despre inițiativa Congresului SUA de a cere președintelui Joe Biden să-i includă pe Plahotniuc, liderul partidului de opoziție Șor, Ilan Șor, care a fost în centrul unui scandal de corupție, și omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, într-o listă de sancțiuni.

Liderul Partidului Democrat pro-european care a condus Moldova, Plahotniuc, a fugit din țară după ce a pierdut alegerile din 2019. El a plecat la Miami prin Ucraina după întîlnirea cu ambasadorul SUA la Chișinău, Derek Hogan. Autoritățile moldovenești au trimis Washingtonului o cerere de extrădare pentru a-l aduce pe oligarh în fața justiției, dar au fost refuzate. Mai tîrziu, ambasadorul a declarat reporterilor că oligarhul a părăsit voluntar Statele Unite, după ce lui și membrilor familiei sale li s-a interzis intrarea pe teritoriul american.

{{626517}Potrivit presei moldovenești, Plahotniuc, care s-a mutat din Statele Unite în Turcia, a devenit cetățean al acestei țări în cadrul programului în schimbul investițiilor, iar legea turcă interzice extrădarea cetățenilor în state străine.

Procurorii îl consideră pe Plahotniuc principalul inculpat în dosarul delapidării a 1 miliard de euro din băncile din țară. El a fost acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, fraudă și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În Rusia, el a fost condamnat în contumacie, inclusiv pentru trafic de droguri și spălare de bani.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?