Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Reacția MAEIE la planul bașcanului găgăuziei de a deschide ambasadă la Ankara

18 sep. 2023,, 20:45   Politică
3915 0

Evghenia Guțul a efectuat o vizită la Istanbul în cadrul căreia și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a Găgăuziei la Ankara, întrucît „pe teritoriul Turciei se află mulți găgăuzi”. MAEIE susține că UTA Găgăuzia nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte state și califică „absurde” declarațiile bașcanul.

„Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova, iar țara noastră are deja o misiune diplomatică în Republica Turcia. UTA Găgăuzia nu este subiect de drept internațional. Drept urmare, regiunea nu poate deschide reprezentanțe oficiale sau diplomatice în alte state. Nu este pentru prima dată cînd sînt făcute asemenea declarații absurde, care, la modul practic, nu pot și nu vor fi realizate”, a declarat pentru Vocea Basarabiei serviciul de presă al MAEIE.

Nu este pentru prima oară cînd Evghenia Guțul face asemenea declarații. Anterior, acesta și-a anunțat intenția de a deschide o reprezentanță a UTA Găgăuzia în Federația Rusă, deși nici funcția ei și nici legislația națională nu îi rezervă vreun loc în gestionarea afacerilor externe ale Republicii Moldova.

Evghenia Guțul, susținută în campania electorală de Partidul declarat neconstituțional „ȘOR”, a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie. La ceremonia de învestire au participat vedete din Turcia însă nu a fost prezent niciun reprezentant al puterii de la Chișinău și nici predecesoarea ei, Irina Vlah.

Totodată, conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru al Cabinetului de miniștri numit prin decret prezidențial, însă pînă în prezent, președinta Maia Sandu nu a semnat încă decretul prin care aceasta este desemnată membru al Guvernului.

13
2
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?