X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Cum a votat Moldova rezoluția ONU privind încetarea imediată a focului în Fîșia Gaza

13 dec. 2023,, 10:15   Politică
3279 0

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere o încetare imediată a focului pe motive umanitare în zona de conflict dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas, precum și eliberarea tuturor ostaticilor fără condiții prealabile.

153 de țări, inclusiv Moldova, au votat în sprijinul rezoluției.

Zece țări au fost împotrivă, printre care SUA, Israel, Austria și Republica Cehă. Alte 23 de state, printre care Ucraina, Marea Britanie, Germania, Italia, Italia, Argentina și Georgia, s-au abținut.

În același timp, Adunarea Generală a votat împotriva unei propuneri a SUA de a include un amendament de condamnare a atacului Hamas.

Rezoluția referitoare la situația gravă a civililor palestinieni din Fîșia Gaza a fost pregătită de Egipt (care prezidează Grupul arab la ONU) și de Mauritania (care prezidează grupul de țări al Organizației de Cooperare Islamică). Autorii au subliniat în mod repetat că documentul este pur umanitar și nu au dorit să îl politizeze.


Potrivit textului documentului, Adunarea Generală a ONU "cere o încetare imediată a focului umanitar", precum și "eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, asigurînd accesul umanitar". Textul cere ca toate părțile să respecte obligațiile care decurg din dreptul umanitar internațional, în special în ceea ce privește protecția civililor.

Vineri, o rezoluție cu aceleași solicitări a fost blocată în Consiliul de Securitate al ONU. Treisprezece membri ai Consiliului de Securitate au susținut documentul, SUA au votat împotrivă, iar Marea Britanie s-a abținut.

Spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, rezoluțiile Adunării Generale nu au forță juridică obligatorie.

2
0
2
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?