X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Reacția Kievului la declarațiile Tiraspolului

29 feb. 10:14   Politică
3615 0

Rugămintea așa-numitei "Republici Moldovenești Nistrene" (RMN) către Rusia de o proteja de Moldova nu este acel rezultat pe care îl aștepta Kremlinul.

Despre acest lucru a declarat reprezentantul Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Iusov, într-un comentariu pentru RBC-Ucraina.

El a reamintit că zvonurile privind cererea RMN de a adera la Rusia nu au fost confirmate, așa cum a declarat anterior GUR.

"Astăzi, avînd în vedere situația din RMN, nu s-a întîmplat nimic. Rusia nu a obținut rezultatul dorit. În această situație, eforturile lor, atît politice, cît și informaționale, au eșuat", a subliniat Iusov.

Reprezentantul GUR a declarat că campania activă de dezinformare despre planurile Transnistriei de a cere președintelui rus Vladimir Putin să se alăture Federației Ruse arată că "a existat o parte interesată". "Cînd vorbim despre Moldova și Ucraina, este clar cine este această parte", a adăugat Iusov. De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că deputații transnistreni au făcut apel și către instituțiile europene. Acest lucru a fost făcut în mod intenționat "într-un stil multi-vectorial". O astfel de acțiune în sine este "un fapt elocvent", a spus Iusov.

La rândul său, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, a declarat că escaladarea situației din Transnistria este un program de informare standard care în prezent nu afectează pe nimeni.

"Nu există nicio escaladare și nu va exista nicio escaladare în această direcție. Aceste apeluri nu au absolut niciun sens. Din punct de vedere propagandistic au făcut o declarație, dar din punct de vedere logistic, Rusia nu are nicio șansă să ajungă acolo", a explicat Podoleak.

El a menționat că evenimentele care au avut loc la Tiraspol la 28 februarie nu provoacă îngrijorare nici Republicii Moldova, nici Ucrainei și nici Uniunii Europene. "Va avea consecințe informaționale? Da, Rusia va folosi acest lucru pentru cîteva zile. Acestea sînt programe informative standard. Ele nu afectează pe nimeni astăzi", a adăugat Mihail Podoleak.

După cum s-a relatat anterior, la 28 februarie, autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană a cerut ajutor Rusiei și mai multor structuri și organizații internaționale din cauza "blocadei economice tot mai mari din partea Republicii Moldova". Rezoluția respectivă a fost adoptată de congresul deputaților din cadrul autoproclamatei RMN. Aceștia au susținut decizia de a adresa acest demers Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat, ținînd cont de faptul că în Transnistria locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

Tiraspolul a reamintit, de asemenea, experiența pozitivă unică de menținere a păcii în regiune și statutul Moscovei de garant și mediator în procesul de negocieri.


De asemenea, se menționează faptul că deputații vor face apel la secretarul general al ONU cu rugămintea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, la participanții procesului internațional de negocieri în formatul 5+2 și la OSCE pentru a influența autoritățile de la Chișinău.

În plus, s-a decis solicitarea Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI de a preveni o escaladare a conflictului pe Nistru, s-a hotărît adresarea către Parlamentul Uniunii Europene solicitîndu-i să depună eforturi pentru a preveni presiunea din partea Chișinăului şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor transnistrenilor, precum și va fi adoptat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, pentru a asigura condiţii pentru asigurarea drepturilor sociale şi umanitare, intereselor şi libertăţilor tuturor locuitorilor din Transnistria.

8
3
1
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?