X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert: Prezența la vot la alegerile locale din Republica Moldova, cea mai scăzută din ultimii ani

24 noi. 2023,, 05:00   Politică
2009 1

Prezența la vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie a fost cea mai scăzută, după cea din 2007, a declarat expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la dezbaterea publică organizată de IPN „Calitatea clasei politice și profilul alegătorului la nivel local”.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, aceasta se datorează și faptului că moldovenii din diasporă nu participă la alegerile locale. La rîndul său, expertul în probleme de populație și demografie, Valeriu Sainsus, a menționat că ar trebui să fie luat în calcul și aspectul demografic, transmite radiomoldova.md

Prezența scăzută la alegerile din 5 noiembrie s-a atestat pe toate segmentele de vîrstă, dar în special în rîndul tinerilor, a precizat expertul Veaceslav Ioniță.

„La alegerile locale, de regulă, prezența este mai slabă ca la alegerile parlamentare, cu 20%., dar parțial se explică prin faptul că nu votează diaspora, chiar dacă excludem diaspora, cei care sînt în țară, la alegerile locale vin, mai slab ca la alegerile parlamentare. Este alogic, din simplu motiv că primarul și consiliul local este autoritatea care este cea mai aproape de cetățean”, a menționat Veaceslav Ioniță.

La rîndul său, specialistul în demografie, Valeriu Sainsus, a menționat că interesul cetățenilor este mai mare pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, deoarece anume de autoritățile centrale depinde bunăstarea și dezvoltarea țării.


„Populația îmbătrînește și se atinge vîrsta medie de 50 de ani. Interesul vine, de fiecare dată din partea oamenilor mai învîrstă, ei așteaptă ca bunăstarea să le vină în contextul în care se formează o nouă putere”, a afirmat Valeriu Sainsus.

Precizăm că, în primul tur al scrutinului, la 5 noiembrie, prezența la vot a fost de 41.41 la sută, iar în turul doi, desfășurat la 19 noiembrie, 36.73%.

0
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?