Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Preşedintele Republicii Tatarstan va vizita Moldova

2 noi. 2018,, 12:40   Politică
3154 1

Șeful Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, se va afla Moldova cu o vizită oficială.

Astăzi, pe 2 noiembrie, o delegație impunătoare din Tatarstan, în frunte cu președintele regiunii, Rustam Minnihanov, sosește la Chișinău. În Moldova, oaspeții din Rusia vor sta timp de două zile.

Rustam Minnihanov va avea o întrevedere cu președintele Igor Dodon, în cadrul căreia cei doi demnitari de stat vor discuta aspecte importante privind cooperarea comercială și economică. Ulterior, Minnihanov va avea o discuţie cu vice prim-ministrul Moldovei, Cristina Lesnic.

În a doua zi a vizitei, delegația din Rusia va efectua o vizită în Găgăuzia. În regiune, Minikhanov va avea o întrevedere başcanul, Irina Vlah. Delegația de la Kazan va participa la ediţia a IV a Forumului Internațional Investițional „Invest Găgăuzia-2018”. La forum se preconizează semnarea unui Plan de acțiuni privind implementarea Acordului încheiat între cabinetul de miniștri al Republicii Tatarstan și Comitetul Executiv al Găgăuziei privind cooperarea comercială, economică, științifică, tehnică și culturală pentru perioada 2019-2021. Oamenii de afaceri din Tatarstan intenţionează să beneficieze de oportunităţile oferite de ZEL din Găgăuzia pentru a-și promova produsele pe piețele UE.

Tatarstan este considerat ca fiind una dintre regiunile cele mai dezvoltate din punct de vedere economic din Rusia. PIB-ul Tatarstanului îl depăşeşte cel puţin triplu pe cel al Republicii Moldova, avînd un număr al populației practic identic. Republica produce petrol, camioane KamAZ, mașini comerciale şi autoturisme de marcă Ford, elicoptere, avioane, nave cu rachete, în regiune este bine dezvoltată industria chimică și cea petrochimică. Tot acolo funcţionează cea mai modernă rafinărie din Rusia. Capitala Tatarstanului, Kazan, are o populaţie de aproape două ori mai numerică decît populația Chișinăului. Acum cîțiva ani, în oraş a fost pusă în exploatare prima linie de metrou.


În anul 2017, volumul comerțului exterior al Republicii Tatarstan cu Moldova a constituit 11,3 milioane de dolari. Moldova achiziţionează de la Tatarstan produse petroliere, cauciuc și articole din cauciuc, materiale plastice, detergenți, mașini, unelte și dispozitive optice, produse alimentare. Tatarstan importă din Moldova cereale și echipamente electrice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?