X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Europarlamentar, despre aderarea Moldovei la UE: "Sînt mulți factori care pot înclina balanța"

12 iul. 2023,, 09:48   Politică
2744 0

Dacian Cioloș, deputat în Parlamentul European, crede că este prea devreme să vorbim care va fi decizia pînă la sfîrșitul anului privind deschiderea sau nu a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În opinia europarlamentarului, fost premier al României, „sînt mulți factori care pot înclina balanța într-o parte sau alta” și, totodată, „va depinde foarte mult de evoluțiile geopolitice”.

„Reformele acestea care sînt solicitate și de Comisia Europeană, ele sînt solicitate pentru că sînt necesare pentru buna funcționare a țării. Și, în primul rînd, deciziile trebuie luate pentru asta. Și mi se pare important ca acest ritm să fie menținut, pentru că încă e prea devreme să vorbim de care va fi decizia la toamnă sau pînă la sfîrșitul anului privind deschiderea sau nu a negocierilor de aderare. Încă mai sînt luni bune în care se poate avansa”, a declarat Cioloș în cadrul programului „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova1, transmite a-tv.md.

Referindu-se la evaluarea făcută de comisarul Olivér Várhelyi, potrivit căreia Moldova a îndeplinit doar 3 din 9 condiționalități pentru începerea negocierilor de aderare, Cioloș a spus că este „un semn politic încurajator” și și-a exprimat speranța „ca asta să motiveze decidenții de la Chișinău să mențină ritmul reformelor în așa fel încît în octombrie să avem elementele necesare pentru o decizie de începere a negocierilor de aderare”.

„Dar cum vă spuneam – încă e prematur să vorbim despre această decizie, care va fi una politică. sînt mulți factori care pot înclina balanța într-o parte sau alta. Dincolo de aceste criterii va depinde foarte mult și de care va fi contextul politic la momentul respectiv, de evoluțiile geopolitice, de cît de determinate vor fi statele membre să lanseze aceste negocieri de aderare”, a punctat deputatul european.

6
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?