Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

BCS: Renunțarea la Adunarea Interparlamentară a CSI s-ar putea solda cu limitarea exporturilor

16 mai. 2023,, 08:45   Politică
3050 0

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are scenarii negative pentru viitorul țării, în cazul în care Republica Moldova va abandona Comunitatea Statelor Independente.

Opoziția susține că astfel de decizii nu pot fi luate de un singur partid, chiar dacă acesta controlează toată puterea în stat. Și unii analiști politici afirmă că gestul s-ar putea solda cu limitarea exporturilor și poate chiar cu introducerea regimului de vize pentru călătoriile în Rusia. Totuși, renunțarea la CSI este un pas firesc, spun ei, în condițiile în care pînă la sfîrșitul anului vrem să inițiem negocierile de aderare la Uniunea Europeană, notează tv8.

Într-un mesaj postat pe facebook, socialiștii și comuniștii au criticat dur inițiativa enunțată astăzi intenția autorităților de a începe procedura de retragere a țării noastre din Adunarea Interparlamentară a CSI. Aceștia susțin că prin această decizie guvernarea încearcă să distrugă legăturile istorice ale țării noastre.

„Republica Moldova nu va supraviețui fără a-și păstra calitatea de membru deplin al CSI, fără a consolida legăturile politice, economice, sociale și spirituale cu țările din spațiul eurasiatic. Președintele Maia Sandu și partidul PAS, chiar și dacă au o majoritate parlamentară, nu au dreptul să ia astfel de decizii în numele întregului popor al Moldovei”.

În aceeași postare, PSRM susține că o decizie privind retragerea din CSI a Republicii Moldova poate fi luată doar în baza unui referendum național. În acest context, socialiștii anunță că intenționează să lanseze o campanie la nivel național în favoarea rămînerii în CSI și au invocat nevoia alegerilor anticipate. Iar analiștii politici susțin că după anunțul făcut astăzi de președintele Parlamentului, Federația Rusă va riposta.


„Ce ar putea să coste Republica Moldova, poate o serie de aspecte ce ține de anumite mărfuri exportate nu atît în CSI cît în unele state CSI apropiate sau loiale Federației Ruse. Și a doua decizie, care probabil va fi cea mai dureroasă se referă la faptul că cetățenilor moldovenilor care circulă în spațiul CSI, în mod special în Federația Rusă ar putea să li se impună regimul de vize pentru a intra în această țară”.

Analistul politic, Ion Tăbîrță consideră, însă, că cetățenii moldoveni trebuie să accepte această distanțare treptată de Rusia, dacă vor ca Republica Moldova să meargă pe calea europeană.

„Republica Moldova și-a schimbat statutul său în relațiile cu Uniunea Europeană. În trecut noi nu aveam garanții de perspectivă europeană și era explicabil de ce noi nu ieșim din CSI. Acum că avem această perspectivă europeană garantată, cînd posibil să începem procesul de negociere de aderare la UE. Cu cît ne vom apropia mai mult de Uniunea Europeană trebuie să ieșim din Comunitatea Statelor Independente”.

Alți analiști politici susțin că Federația Rusă nu va reacționa, cît timp țara noastră nu va trece anumite linii roșii ale Moscovei, cum ar fi inițierea procedurii de aderare la NATO sau renunțarea la neutralitate.

„Eu cred că acel gest de ieșire din cadrul adunării interparlamentare a CSI nu este în măsură să deranjeze foarte mult Rusia. Totuși ea va lua act de consolidarea politicii anti-rusești care datează deja de mai mult timp, care nu este pusă în aplicare de azi sau de azi. Nu cred că vor fi careva repercusiuni din partea Federației Ruse față de Chișinău”.

Acest lucru nu va însemna, însă, ca Rusia nu va urmări atent acțiunile Chișinăului, mai spun experții. Ei cred că autoritățile de la Moscova vor încerca să oprească această tendință a Republicii Moldova de a se depărta de Federația Rusă.

12
1
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?