Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Austria: "UE ar trebui să "primească în familia sa" Moldova, Ucraina și cele șase țări din Balcani"

11 sep. 2023,, 14:42   Politică
3735 0

UE ar trebui să dea dovadă de curaj și să "primească în familie" cele șase state balcanice, precum și Moldova și Ucraina.

Această opinie a fost exprimată de ministrul austriac de Externe, Alexander Shallenberg, menționînd că extinderea UE nu este o chestiune de birocrație, ci de export și de păstrare a modelului de viață al democrațiilor libere și deschise din Occident.

Diplomatul austriac consideră că, deocamdată, țările candidate ar putea deveni observatori în cadrul Comitetului Politic și de Securitate al UE și să participe la procesul decizional.

"În loc să le trimitem doar o declarație a UE sau o declarație de politică de securitate comună pe care să o semneze, ar trebui să le facem parte din procesul nostru de gîndire și de formulare a deciziilor", a declarat Alexander Schallenberg pentru Politico.

În prezent, Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia, Ucraina și Muntenegru au statutul oficial de candidat.


Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat anterior că asociația ar trebui să intensifice pregătirile pentru noua etapă a extinderii și să convină asupra unui calendar pentru admiterea a 10 state.

După cum s-a relatat anterior, fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că modelul Uniunii Europene este în mod clar nesustenabil, iar aderarea la UE nu permite țărilor să își rezolve problemele, ci doar le agravează.

Mulți moldoveni asociază aderarea republicii la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării lor și coexistența, precum și dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

6
1
1
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?