X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Topul liderilor străini care se bucură de cea mai mare încredere în R.Moldova

7 apr. 2023,, 11:12   Politică
7375 3

Potrivit unui sondaj realizat de iData, din opt politicieni străini, care reprezintă țări cu un interes sporit din partea RM, cei mai cunoscuți sînt președinții Ucrainei și a Federației Ruse: Vladimir Zelensky și Vladimir Putin, cu cîte 95.1%.

Urmează președintele României, care e cunoscut de 89.2% din populația RM, apoi în ordine descrescătoare: Joe Biden, președintele SUA, Emanualle Macron, președintele Franței, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Xi Jinping, președintele Chinei, care e cunoscut de 77.5% dintre locuitorii RM.

În general, față de fiecare lider politic internțional din cei opt există o pondere mare a populației care nu au încredere în ei, în multe cazuri chiar mai mult de jumătate din populație. Totuși, dacă să analizăm nivelul de încredere mare sau foarte mare, atunci Klaus Iohannis e politicianul care se bucură de cea mai mare încredere, 31% dintre cei care-l cunosc avînd încredere mare sau foarte mare în el. Președintele României este urmat de Vladimir Putin cu 29.5% și de Recep Tayyip Erdogan cu 27.8%.

Regiunile unde populația are încredere mai mare în Vladimir Putin sînt Comrat, Cahul, Bălți, Soroca și Edineț, cu cel puțin 28% încredere mare sau foarte mare din total, în timp ce în unele regiuni centrale sau din Chișinău, mai puțin de 10% din populație au încredere mare sau foarte mare în președintele Federației Ruse.


În perioada 15-26 martie 2023, compania de cercetare de piață Date Inteligente SRL (iData) a desfășurat un studiu național în vederea analizării tendințelor și opiniilor politice ale populației. Sondajul a fost realizat pe un eșantion total de 1065 respondenți, dintre care 93.7% au fost contactați prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer (metoda CATI), iar restul de 6.7% au completat chestionarul prin intermediul platformei online (metoda CAWI).

Rezultatele sondajului sînt reprezentative pentru populația Republicii Moldova, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea Stînga Nistrului și a cetățenilor moldoveni care trăiesc în străinătate. Studiul prezintă o marjă de eroare maximă de eșantionare de ±3%.

4
2
0
0
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?