Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tănase: Blocul ACUM vrea să răstoarne lumea fără resurse necesare

5 apr. 2019,, 12:20   Politică
4280 3

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune că pachetul propus de Blocul ACUM nu poate fi votat întrucît nu i se poate da o calificare juridică. Potrivit lui, demisiile solicitate de autori nu pot fi înfăptuite deoarece majoritatea celor vizați au mandat determinat.

„Cînd vorbim de demiterea judecătorilor Curții Constituționale, trebuie să înțelegem că ei nu pot fi demiși. Orice act care ar afecta sau ar presupune revocarea judecătorului ar însemna că, odată votat, el va deveni nul. Președintele Curții Supreme de Justiție este desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii, nu poate fi dat afară. Procurorul general să-l dai jos nu ai cum. El este numit prin Decret prezidențial. Nu e așa cum crede cineva. Ei sînt numiți pe termen. Trebuie să existe un temei. Dacă unul din membrii Comisiei Electorale Centrale a fost condamnat, ai un temei. Este o atitudine foarte populistă pentru a transmite un mesaj propriului electorat că nu dormim acolo, nu mîncăm pîine degeaba. Toată ideea asta cu pachetul de deoligarhizare, nu-i putem da o calificare legală, juridică. Nu poți să votezi așa ceva. Astea sînt abordări bolșevice, să crezi că ridici mîna și se votează. Cum rămîne cu alte norme, care jumătate sînt constituționale? Nu le poate depăși niciun Parlament. Sau să anulăm și Constituția? Sînt doar cîteva propuneri pe Justiție bunicele din tot ce am văzut acolo”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Referindu-se la anularea sistemului electoral mixt, fostul magistrat susține că CCC nu este competentă să examineze acum probleme electorale. Mai mult, Tănase este de părere că o eventuală modificare nu va atrage după sine mari schimbări pe eșichierul politic. „Moldovenii au votat total politic. Nu se schimbă substanțial absolut nimic. E o fabulație, un praf în ochi. Există două circumstanțe care permit dizolvarea Parlamentului: incapacitatea de a vota legi și incapacitatea de a forma un Guvern. Ca să votezi modificarea Codului Electoral, ai nevoie de Guvern, trebuie să fie aviz, trebuie să fie Comisii parlamentare. Președintele Dodon nu este în subordinea Blocului ACUM, dar fără el nu merge nimic dacă nu e partener la chestia asta. Foarte puțin probabil să se întîmple chestia asta. Viața poate să infirme cele spuse de mine. Eu mă bazez pe prevederile legale pe care le cunosc. Analizînd aceste inițiative, în situația în care ai 1/3 din voturi, sînt total pe lîngă subiect. Așa termen de deoligarhizare nici nu există din punct de vedere legal, iar ei încearcă să răstoarne lumea fără resursele necesare”, a mai punctat fostul șef de la Justiție.

Alexandru Tănase mai spune că pentru cei de la ACUM e și mai greu să-și găsească aliați, pentru că tot ei au fost cei care și i-au îndepărtat.

„Numiți-mi un aliat al Blocului ACUM, măcar la nivel extraparlamentar. Numiți o figură politică de pe același eșichier de dreapta care nu a fost făcut albie de pod la televiziunile lor. Ei acum culeg roadele. Acum s-au pomenit singuri, iar cei care au putut să le fie aliați acum sînt foarte reticenți. Ei au venit din afara Parlamentului, pe un cal alb de combatere a corupției. Ați văzut ce show s-a făcut, că deputații au un frigider de 1.000 de lei. Să nu uităm că concurenții lor nu vor sta să aștepte pînă ce cele două partide se vor revigora. Nu-mi amintesc Parlamente care au intrat și au ieșit cu aceeași configurație. Încercările de a nu lua decizii de niciun fel în speranța că în viitorul scrutin vei putea din nou să etalezi, nu”, a subliniat fostul președinte al Curții Constituționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?