Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Strategia națională de apărare a ajuns pe masa deputaților. Ce prevede documentul

28 iun. 2018,, 11:21   Politică
2997 2

Comisia securitate națională apărare și ordine publică va propune spre dezbatere plenului Parlamentului proiectul Strategiei naționale de apărare și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021, comunică Noi.md.

Potrivit autorilor, Strategia națională de apărare este un document de politici care stabilește modalitatea de realizare a funcțiilor instituțiilor statului în scopul asigurării apărării naționale. Totodată, aceasta presupune consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare.

Documentul se referă la riscurile identificate în urma analizei mediului strategic de securitate la nivel internaţional, regional şi naţional, dar și la potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de propagandă informațională, atacurile asupra infrastructurii critice a Republicii Moldova, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.

Direcţii prioritare de acțiune incluse în strategie presupun dezvoltarea capabilităţilor militare pentru executarea eficientă a misiunii de apărare a statului, asigurarea funcţionării mecanismului de mobilizare, intensificarea controlului parlamentar în derularea procesului de reformare, prevenirea amenințărilor cu caracter hibrid, perfecţionarea sistemului naţional de management al situaţiilor stării de urgenţă etc.

Proiectul Strategiei naționale de apărare și cel al Planului de acțiuni privind implementarea acesteia a fost elaborat de un grup de lucru interdepartamental, format din reprezentanții a 23 de autorități și instituții cu atribuții în domeniul apărării. Grupul de lucru a fost creat de Comisia pentru elaborarea Strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova, constituită în anul 2016.


Documentul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?