Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Stamate: Pînă acum nimeni din politicieni, judecători sau procurori nu a făcut pușcărie pentru corupție

22 noi. 2023,, 10:45   Politică
2619 0

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, recunoaște că lipsa unor pedepse aspre în cazurile de corupție mare în care sînt implicate persoane publice, afectează încrederea cetățenilor în acțiunile Guvernului.

Reprezentanta PAS afirmă că lipsa unor progrese vizibile pe dosarele de rezonanță descurajează cetățenii.

E adevărat și atît timp cît pînă acum nimeni niciodată nu a făcut pușcărie din actorii politici, din rîndul judecătorilor, din rîndul procurorilor pentru infracțiuni de corupție, în general, infracțiuni de corupție, luăm așa un pic mai mare, nu doar finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor, oamenii zic din start: „Dar de ce ar trebui să mă tem, de ce mi-ar fi frică? A stat vreunul la pușcărie?” Nu a stat, de asta sper ca instituțiile care gestionează aceste dosare să se mobilizeze și să depună tot efortul, ca să finalizeze cît mai curînd partea de investigație, a declarat Stamate într-un interviu pentru voceabasarabiei.md.

Președinta Comisiei juridice s-a arătat nedumerită că dosarul finanțării ilegalea campaniei pentrualegerile bașcanului din UTA Găgăuzia, în cadrul căruia au fost efectuate numeroase percheziții și rețineri, nu a ajuns încă pe masa judecătorilor.

"Din cîte cunosc eu, dosarul respectiv încă nu a ajuns pe masa judecătorilor, acum așteptăm și noi ca dosarul, dacă ne referim la alegerile din UTA Găgăuzia, să fie transmis cît mai rapid în instanța de judecată, și acolo…


Procuratura care gestionează dosarul trebuie să răspundă, dar și eu aș vrea ca dosarul respectiv să ajungă cît mai repede pe masa judecătorilor, că nici pe masa judecătorilor nu va fi finalizată examinarea în 3 luni de zile, asta ne dăm bine seama cu toții, dar, cel puțin, de la partea de investigație să fie transmis în instanța de judecată. Deci, activitatea de investigație și de descoperire a fenomenului acesta de finanțare ilegală și de corupere a alegătorilor, noi vedem, este cumva în plină desfășurare și în campania pentru alegeri locale am văzut acțiuni, ele nu acoperă tot spectrul, evident, nici nu pot acoperi. Cîți ofițeri de investigație avem, cîți ofițeri de urmărire penală avem, și cîte localități avem? 900 și ceva. Deci, vă dați seama că nici nu ne ajung atîția ofițeri de investigație", a mai menționat Olesea Stamate.

Deputata a mai precizat că chiar dacă se doresc rezultate rapide, "aceste dosare trebuie să fie instrumentate, în primul rînd, cît mai corect, după spiritul și buchea legii și transmise în instanța de judecată ca să le fie aplicată pedeapsa, dar asta durează oricum".

3
1
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?