X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Șor, obligat să aducă președintei scuze publice pentru defăimare

25 feb. 2023,, 09:53   Politică
3987 0

Președintele Partidului Politic Șor, deputatul fugar Ilan Șor, trebuie să recunoască public, pe Facebook, că a mințit distribuind informații false despre președinta Maia Sandu și să îi aducă scuze publice șefei statului.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe și a Curții de Apel Chișinău, prin care Ilan Șor, acuzat de minciună și defăimare în adresa președintei, trebuie să îi achite acesteia despăgubiri în sumă de 50 de mii de lei, notează tv8.

„Se consideră inadmisibil recursul declarat de către Ilan Șor, prin intermediul avocatului Vadim Banaru, împotriva deciziei din data de 7 iulie 2022 a Curţii de Apel Chişinău. Încheierea este irevocabilă”, se arată în decizia CSJ.

„Colegiul reține că argumentele invocate de către recurent nu pot constitui temei de admisibilitate a recursului, deoarece nu denotă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normei de drept material sau a normei de drept procesual, așa cum formal invocă Ilan Șor, prin intermediul avocatului Vadim Banaru, şi, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei recurate”, explică instanța.


Potrivit deciziei instanței, pronunțate încă în luna iulie, dar făcută publică în data de 18 octombrie, „aserţiunile făcute public de către apelant afectează grav imaginea intimatei, astfel încât caracterul fals şi defăimător al acestora justifică adjudecarea sumei de 50 000 lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral, sumă pe care Colegiul o apreciază ca fiind proporţională gravităţii faptei ilicite comise de apelant în raport cu intimata”.

Ilan Șor a luat în derâdere decizia de atunci a Curții de Apel Chișinău și a publicat pe Facebook un mesaj critic în adresa Maiei Sandu și a sistemului de justiție.

„Eu, Ilan Șor, liderul opoziției din țară, fiind delegat de cetățenii Republicii Moldova, care au fost umiliți, abandonați și mințiți de guvernarea PAS și Maia Sandu, declar pe proprie răspundere că singura soluție pentru a scăpa țara de crize, sărăcie și dezmăț sunt alegerile parlamentare și prezidențiale anticipate. Eu, Ilan Șor, declar pe proprie răspundere că voi respecta o decizie luată de justiția capturată de guvernarea PAS doar atunci când Maia Sandu își va vedea ceafa fără oglindă”, a scris Ilan Șor.

Reamintim că Maia Sandu a câștigat în prima instanță procesul intentat împotriva deputatului Partidului Politic „Șor”, Ilan Șor, pentru minciună și defăimare, după ce deputatul fugar, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a declarat că personal îi transmitea sume impunătoare în plic în timpul în care Sandu era ministră a Educației.

Instanța a constatat că afirmațiile postate de Ilan Șor, în 2018, pe Facebook sunt false și defăimătoare. Potrivit Hotărârii, deputatul este obligat să îi plătească Maiei Sandu despăgubiri în mărime de 50 de mii de lei. Totodată, Ilan Șor va trebui să dezmintă pe Facebook declarațiile făcute anterior.

Șor a spus atunci că Sandu a obținut câștig de cauză în prima instanță prin presiune și i-a sugerat să nu se grăbească să jubileze, deoarece decizia va fi contestată în instanțele ierarhic superioare.

7
3
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?