X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Soarta Patriei, discutată la Masa rotundă în sprijinul lui Iurie Roșca

6 iul. 2018,, 10:31   Politică
5970 4

Ieri, 5 iulie, la Chișinău a avut loc un eveniment organizat în susținerea politicianului, publicistului, rectorului Universității Populare, Iurie Roșca, pe al cărui nume a fost intentat un dosar penal în martie anul trecut.

La acestea au participat jurnaliști, reprezentanți ai partidelor politice, personalități publice, activiști civili, precum și reprezentanți de peste hotare, relatează Noi.md.

În deschiderea întrunirii, fostul vicepreședinte al Parlamentului și fostul viceprim-ministru, acuzat conform articolului 326, alineatul 3, „Trafic de influență”, i-a familiarizat pe cei prezenți cu detaliile cazului, pe care el îl consideră fabricat și îl califică drept răfuială politică. El a atras atenția asupra faptului că a fost acuzat de "acțiuni ilegale" comise în 2009, cînd el deja nu mai ocupa niciun post.

„Eu am scris cîteva articole pentru principalele publicații străine, în care critic dur autoritățile moldovene actuale, și acest lucru, desigur, nu place”, a menționat Roșca.

Deoarece plecarea din țară îi este acum interzisă, el nu a putut participa la Conferința internațională a intelectualilor antisistemici, desfășurată în Franța, unde el trebuia să fie unul dintre principalii vorbitori. Însă, pentru a-și exprima sprijinul și solidaritatea cu Iurie Roșca, la Chișinău a venit cunoscutul politolog francez Emanuel Leroy.


În discursul său, el a subliniat că nu este jurist, dar este absolut sigur de nevinovăția lui Iurie Roșca. „Știu că este o persoană onestă și sinceră, un gînditor profund”, a spus Leroy.

În cea de-a doua parte a discursului său, el a explicat curentele care se atestă în prezent în ce privește concepțiile despre lume, pe care le împărtășește el însuși și Iurie Roșca.

„Vi se insuflă că Occidentul trebuie să fie un model de imitare, însă imaginea prezentată de televiziuni diferă foarte mult de realitate. Țara voastră este frumoasă, averea voastră sînt oamenii, pămîntul, cultura și voi aveți șansa de a vă ocupa locul vrednic pe axa Vest-Est”, a subliniat Leroy.

Potrivit politologului francez, ideologia liberalismului, care pervertește natura omului și pune pe primul loc consumismul, s-a epuizat, iar succesorul ei trebuie să fie conservatorismul sănătos. Prin acesta se subînțelege o societate orientată social, bazată pe valori tradiționale (religia, familia, moralitatea, stabilitatea socială, responsabilitatea reciprocă a cetățenilor și a statului etc.)

Compatrioata noastră Irina Socolova, care deja de mulți ani trăiește în Italia și este o activistă politică în cadrul partidului Liga Nordului, a declarat că cazul Roșca nu a lăsat indiferentă diaspora moldovenească din Italia.

Un mesaj video în sprijinul politicianului au adresat și cunoscutul scriitor italian și figura publică Giulietto Chiesa, și distinsul filozof al timpului nostru Claudio Mutti, și mulți alții.

„Nici nu am bănuit că sînt atît de important, dacă nu era acest caz”, a spus în semiglumă Roșca.

Și-au exprimat sprijinul pentru politicianul căzut în dizgrație și ex-deputatul Parlamentului Republicii Moldova Iurie Muntean, care a spus că a-l apăra pe Roșca este o chestiune de principiu a oricărui om cu demnitate, și deputata comunistă Elena Bodnarenco, care a apreciat înalt patriotismul lui, și liderul partidului „Patria-Rodina”, Igor Tuleanțev, și activistul civic Igor Căldare, și mulți alții. Conversația nu a atins numai acest caz concret, dar în general viitorul țării și necesitatea unor noi idei constructive.

În concluzie, Iurie Roșca, în limbile moldovenească și rusă, a apelat la concetățeni, îndemnîndu-i să nu se împartă pe criterii naționale, pentru că „toți sîntem aici locali și obiectivele noastre sînt comune – edificarea unei Moldove pașnice și prospere”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?