Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Serebrian și Ignatiev s-au întîlnit astăzi al Chișinău. Despre ce au discutat

28 feb. 2022,, 17:27   Politică
3812 0

Astăzi, la sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău, a continuat dialogul pe platforma de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, cu participarea reprezentanților participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

A fost accentuat contextul regional complicat și necesitatea mobilizării eforturilor în vederea acordării asistenței necesare refugiaților din Ucraina, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova sau decid să rămînă temporar în localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului.

În context, Oleg Serebrian a subliniat îngrijorarea Chișinăului față de situația din regiune și a solicitat evitarea mesajelor publice capabile să genereze tensiuni artificiale.

Totodată, în cadrul discuțiilor s-a menționat că, începînd cu 28 februarie curent, Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, amplasate pe segmentul central (transnistrean) al acesteia. Respectiv, introducerea mărfurilor se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu respectarea rigorilor stabilite de cadrul normativ în vigoare.

Reprezentantul politic al Chișinăului a readus în vizor problema fermierilor din raionul Dubăsari, insistînd pe necesitatea evitării blocării accesului acestora la terenurile agricole situate la est de autostrada Camenca-Tiraspol.


Negociatorul principal din partea Tiraspolului s-a referit la dificultățile întîmpinate de unele companii la importul de bunuri în regiune. În replică, partea moldovenească a precizat că procedurile aplicabile în privința acestora sînt echitabile și reies din rigorile legislației în vigoare, urmînd a fi parcurse etapele necesare de evaluare și de autorizare a operațiunilor de import-export efectuate.

Reprezentanții politici au reconfirmat indispensabilitatea menținerii dialogului, inclusiv cu activizarea interacțiunii la nivelul grupurilor de lucru sectoriale.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?