Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Ședință la Guvern, dedicată pregătirilor pentru lansarea negocierilor de aderare

5 oct. 2023,, 14:54   Politică
2494 0

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a participat la ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană prezidată de premierul Dorin Recean.

Ședința a fost dedicată pregătirilor pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Viceprim-ministrul Nicu Popescu a subliniat importanța continuării realizării calitative și în termen a acțiunilor relevante pentru implementarea celor 9 recomandări formulate de către Comisia Europeană în contextul acordării Moldovei statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

„Progresul realizat de către autoritățile moldovenești in iunie 2023 a permis calificarea a 3 recomandări drept deja realizate (domeniul electoral, societatea civilă, drepturile omului). Este crucial să menținem ritmul respectiv pentru a oferi Comisiei Europene și statelor membre ale UE suficiente argumente pentru recomandarea și, respectiv, aprobarea până la finele anului 2023 a lansării negocierilor de aderare a țării noastre la UE” – a menționat Popescu.

În contextul desfășurării la nivel național a pregătirilor pentru aderare la UE Viceprim-ministrul Nicu Popescu a atras atenția asupra necesității depunerii sistemice a eforturilor pe toate cele 35 de criterii de aderare la UE, ceea ce urmează să asigure îmbunătățirea treptată a evaluărilor Comisiei Europene expuse în pachetele anuale de extindere.


„Planul național de acțiuni pentru aderarea la UE pentru anii 2023 – 2027, precum realizarea auto-evaluării conformității legislației Republicii Moldova cu acquis-ul UE vor sta la baza eforturilor noastre de integrare europeană într-o perspectivă medie” – a menționat Nicu Popescu.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană a avut loc un schimb de opinii între membrii Comisiei și Vasile Pușcaș, ex-negociator-șef al României pentru aderare la UE.

Menționăm că plenul Parlamentului European a aprobat, cu o majoritate de voturi Rezoluția care cere Consiliului European și Comisiei Europene să inițieze negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pînă la sfîrșitul acestui an.

5
0
1
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?