Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Se cere audierea a doi miniștri din Guvernul Gavrilița

6 oct. 2022,, 11:30   Politică
2348 0

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au solicitat audierea a doi miniștri din Guvernul Gavrilița, în plenul Parlamentului, însă solicitarea acestora nu a fost satisfăcută, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 6 octombrie.

Primul ministru care au solicitat socialiștii să fie audiat în plenul Legislativului a fost cel al Economiei, Sergiu Gaibu, în contextul suspendării temporare a producției de către întreprinderea S.A. Macon, una dintre cele mai vechi uzine de cărămidă și materiale de construcție, notează Noi.md cu referire la realitatea

Solicitarea a fost făcută de către socialistul Vlad Batrîncea, care a precizat că „declarațiile anterioare ambigue ale ministrului lasă loc de interpretări și îngrijorări, motiv pentru care ar trebui să vină în Parlament și să ofere răspunsuri la întrebările deputaților”.

Amintim că, Ministerul Economiei a precizat la 3 octombrie curent că „SA Macon nu a sistat activitatea definitiv, ci doar pe o perioadă anumită, exact așa cum o face anual, însă în prezent comercializează în continuare producție din stoc”.

„Este de remarcat că uzina în fiecare an sistează producerea pentru o perioadă de cîteva luni pentru lucrări de deservire tehnologică, proces care coincide și cu cererea comercială redusă. În același timp, orice companie, care are dificultăți generate de criza economică, poate solicita suport de la Ministerul Muncii pentru aplicarea mecanismului de șomaj tehnic, astfel încît statul să contribuie și să mențină locurile de muncă prin compensarea îndemnizațiilor de șomaj tehnic de către Guvern”, se arată în anunțul Ministerului Economiei.


Combinatul de materiale de construcții S.A „Macon” sau uzina de cărămidă din Chișinău este una dintre cele mai vechi întreprinderi din Republica Moldova, care activează neîntrerupt de 122 de ani.

Cel de-al doilea ministru care urma să fie audiat de deputați, la solicitarea deputaților socialist este cel al Culturii, Sergiu Prodan, în legătură cu reforma inițiată în procesul de numire în funcție a directorilor teatrelor din țară.

Deputatul PSRM, Gaik Vartanean, autorul solicitării afirmă că, în urma acestei reforme s-a dus la acutizarea situației din jurul Teatrului național rus „Cehov”, după ce, conform ordinului ministrului, în contextului reformei, toți directorii de instituții teatrale au fost demiși, pentru ca ulterior să fie organizate concurs public de ocupare a funcției de șef, colectivul Teatrului solicită să fie repus în funcție fostul manager.

Între timp, Ministerul Culturii l-a numit în funcția de director interimar, pe Feodor Gladii, consultant principal al Serviciului juridic al Ministerului. Gladii ar urma să dețină această funcție două luni.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?