Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4010

Schimb de replici în Parlament pe marginea numirii lui Iulian Rusu la șefia CNA

3 feb. 2022,, 11:03   Politică
3282 1

Deputații examinează la această oră propunerea majorității parlamentare de numire a lui Iulian Rusu în funcția de director al Centrului Național Anticorupție, informează Noi.md.

Dezbaterile s-au lăsat cu mai multe reproșuri din partea opoziției, care s-au întrebat în baza căror criterii a fost selectată candidatură lui Iulian Rusu.

"Cînd anume a avut loc concursul? Cîți candidați au participat la concurs? Cum a derulat concursul? Cine au fost principalii contracandidați?", a întrebat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea.

"Se pare că vacanța a alterat și memoria colegilor noștri. Potirvit legii directorul se numește de către parlament la inițiativa a cel puțin 20 de deputați", a spus în replică președintele Comisiei juridice, Olesea Stamate.

"Concursul pentru ocuparea funcției a fost eliminat. Astăzi 20 de deputați pot decide singuri cine este candidatul. În asemenea situație putem considera că democrația a fost încălcată grav în R.Moldova", a adăugat Bătrîncea.


"Nu pot să nu menționez faptul că campioni incontestabili la trucarea de concursuri sînteți anume dumneavoastră", i-a răspuns Stamate.

Reprezentanții opoziției au mai întrebat dacă și această instituție urmează a fi "capturată" de actuala guvernare.

"Prin numirea a șefului CNA, dumneavoastră păstrați această instituție în forma sa actuală sau este o formă prin care și această instituție o capturați?", a întrebat socialistul Vasile Bolea.

În replică, șefa Comisiei juridice a menționat că această instituție abia începe să fie decapturată prin numirea de astăzi. "Urmează să examinăm care este forma de reformare a CNA și a Procuraturii Generale astfel ca să fie eliminată corupția".

Vasile Bolea: "Domnul Rusu figurează în convorbirile cu Viorel Morari. Referitor la capitolul de integritate, domnul Rusu e ok sau totuși aveți și alte candidaturi care ar putea să ocupe acest post".

Olesea Stamate: "Eu cred că detaliat vă va răspunde domnul candidat, eu personal nu am nici un dubiu referitor la integritatea lui".

Cu un comentariu la acest subiect a venit și liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a precizat că CNA nu trebuie să devină o sperietoare.

"Să știți că dacă o să dați acordul și o să mergeți spre lichidarea centrului acest lucru va fi o crimă și un fapt de colaborare a dumneavoastră cu crima organizată, cu corupți cu tot ce se face rău în țara noastră. Noi am avut un suport bun din partea SUA la formarea acestui centru".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?