X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sar scîntei la CSP. Cebotari vine cu acuzații

25 iul. 2023,, 17:14   Politică
2934 0

Dispute la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Juristul și membrul CSP, Andrei Cebotari, numit de Parlament din partea societății civile, acuză pe unii colegi că încearcă să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, eveniment planificat pentru 23 august curent.

„Asistăm la o tentativă a unor membri procurori din cadrul CSP să desfășoare concursurile cu orice preț înainte de a pleca din funcțiile sale, încercînd să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor”, este declarația făcută de Cebotari, într-un comunicat emis presei în dimineața zilei de marți.

Totul a început după ce pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de astăzi, 25 iulie, au fost incluse trei subiecte cu privire la desemnarea cîștigătorilor concursurilor pentru funcția de procuror în cadrul mai multor procuraturi din țară. Este vorba de 12 fotolii libere, transmite realitatea.

„După ședința din 19 iulie 2023, unii membri procurori au insistat ca în ședința din 25 iulie 2023 să fie incluse pe ordinea de zi mai multe concursuri (pentru 12 funcții de procuror), fapt care a fost respins de membrii non procurori, invocînd că nu este etic ca un Consiliul al cărui mandat expirat va înceta în mai puțin de o lună să facă asemenea numiri pe ultima sută de metri, menționînd că subiectul dat va fi o prioritate pentru noul CSP în care se vor regăsi membri procurori care au trecut pre-vettingul și corespund criteriilor de integritate și etică financiară. La data de 20 iulie 2023, în jurul orelor 16:00, aparatul CSP, fără a consulta opinia membrilor non procurori (care sînt în majoritate) a invitat candidații pentru ziua de 25 iulie 2023 la ședința CSP unde va avea loc concursurile. Ulterior la ora 17:09 (la mai bine de o oră după ce fuseseră invitați candidații la concurs), agenda a fost remisă spre consultare membrilor CSP, acest exercițiu avînd un caracter fictiv, ori candidații deja fuseseră anunțați și invitați la concursul din 25 iulie 2023. După consultarea agendei, majoritatea membrilor CSP și-au exprimat dezacordul asupra desfășurării concursurilor, fiind lansat în acest sens și un sondaj pe grupul viber al membrilor CSP, unde majoritatea membrilor au manifestat voința ca pot fi desfășurate ca excepție 2 – 4 concursuri, care nu suferă amînarea, restul fiind lăsate pentru a fi desfășurate de către noua componență CSP. Ignorînd totalmente opinia majorității membrilor CSP, a fost publicată Agenda pentru ziua de 25 iulie 2023 unde totuși au fost incluse toate cele 12 concursuri pentru funcția de procuror”, menționează Cebotari.

În acceași notă informativă, membrul CSP susține că deși la ședința de astăzi, 25 iulie, prioritar era subiectul privind aprobarea componenței nominale a Comisiei de organizare a alegerilor membrilor CSP din 23 august 2023, subiectul a fost „coborît” mult mai jos pe agenda Consiliului, iar subiectele ce țin de desemnarea cîștigătorilor concursurilor pentru funcția de procuror au fost „urcate” mai sus.


„Consider că faptul dat a fost făcut pentru a sabota Adunarea Generală a Procurorilor din 23 august 2023, reieșind din faptul că ședința era preconizată pentru orele 08:30 – 13:00 (după orele 13:00 mai mulți membri fiind în imposibilitatea să participe), ori concursurile a circa 20 de candidați la 12 funcții de procuror ar consuma practic toată ședința. Cu regret asistăm la o tentativă a unor membri procurori din cadrul CSP să desfășoare concursurile cu orice preț înainte de a pleca din funcțiile sale, încercînd să saboteze desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, prelungindu-și abuziv propriul mandat. Este inadmisibil să admitem viciera acestor concursuri, unde vor fi promovate interese personale și ale unor grupuri de interese, fiind ingorat principiul transparenței și meritocrației”, a conchis Cebotari.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?