X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Sandu: Victoria Ucrainei ar soluționa conflictul transnistrean

20 sep. 2023,, 12:40   Politică
3884 0

Președintele Republicii Moldova consideră că soluționarea diferendului transnistrean ar putea fi obținută datorită unei oportunități geopolitice, care va apărea atunci cînd Ucraina va cîștiga războiul provocat de Rusia. Potrivit Maiei Sandu, soluționarea conflictului transnistrean nu este o condiție impusă de Bruxelles pentru aderarea Moldovei la UE.

Maia Sandu a reiterat faptul că guvernarea de la Chișinău își propune ca Moldova să devină parte a UE pînă în anul 2030, transmite noi.md , cu referire la newsmaker.md.

„Avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe meritocrație, nu cerem scurtături. Pe lîngă provocările externe majore, ne confruntăm și cu unele interne, cum ar fi reforma justiției și a domeniului anticorupție, întărirea capacității instituțiilor de a combate corupția. Sunt probleme importante. Pe lîngă asta, este și problema conflictului transnistrean”, a menționat șefa statului.

De asemenea, ea a subliniat că diferendul transnistrean nu este un impediment în calea integrării Moldovei în UE.

„Am discutat cu UE că trebuie să ne axăm pe reforme și desigur să încercăm să soluționăm conflictul. În cel mai bun scenariu, ar trebui să putem să devenim membră a UE în calitate de stat reintegrat. Însă nu a existat o discuție despre faptul că dacă nu există o soluție a conflictului transnistrean - nu există posibilitate de integrare europeană. Credem că atunci cînd Ucraina va cîștiga războiul ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a conflictului. Dar condiția este să fie soluționat pe cale pașnică. Între timp, ne pregătim de această oportunitate geopolitică”, a declarat Maia Sandu.


Președintele a mai spus că trupele militare rusești care staționează în Transnistria continuă să fie un risc pentru securitatea țării, însă momentan situația este stabilă.

6
1
0
2
49

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?