Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Sandu: ”Trebuie să avansăm pe condițiile care țin de reforma justiției și a corupției”

10 aug. 2023,, 13:55   Politică
2485 1

Republica Moldova lucrează la implementarea tuturor condițiilor înaintate de Comisia Europeană, în special la capitolul justiție și lupta anticorupție.

O spune președintele Maia Sandu, care speră că în decembrie țară noastră va obține un răspuns pozitiv privind începerea negocierilor. Un jurnalist european, cu surse în cadrul Comisei Europene, susține că, în octombrie, Comisia Europeană va recomandă inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, notează Noi.md cu referire la protv.

Republica Moldova este pe calea cea dreapta în procesul de inițiere a negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană. Asta spune șefa statului, care menționează că o decizie finală urmează a fi luată abia în luna decembrie. Iar pînă atunci, autoritățile noastre au de îndeplinit mai multe condiționalități.

„Am văzut o prima evaluare a comisiei europene și această a fost pozitivă, următoarea evaluare va fi făcută săptămînile care urmează, în septembrie și decizia finală va fi luată în decembrie, de către consiliul european. Pînă atunci mai avem timp și trebuie să reușim să îndeplinim toate condițiile, chiar dacă așa cum spuneam prima evaluare a fost pozitivă”, notează Sandu.

Potrivit unui raport preliminar al Comisiei Europene publicat în luna iunie, Moldova a făcut progrese ce ține de redactarile la Codul Electoral, implicarea societății civile în procesul decizional și drepturile copilului. La capitolul reformele ce țîn de lupta împotriva corupției, crimei organizate și a spălării de bani, autoritățile încă lucrează, menționează președintele Maia Sandu.


„Se lucrează, lucrează instituțiile, trebuie să avansăm pe condițiile care țin de reforma justiției și a corupției, pe condițiile care țîn de reducerea influenței oligarhilor în economia, media și alte domenii”, menționează șefa statului

Iar în decembrie șefa statului speră că țară noastră va obține un răspuns pozitiv privind începerea negocierilor

„Vrem să credem că vom avea o decizie pozitivă, dar e devreme să facem aceste pronosticuri”, a spus Sandu.

Discuțiile despre începerea negocierilor în viitorul apropiat vin după ce zilele trecute, un jurnalist european, care are surse în cadrul Comisei Europene, a scris pe pagină să de twitter că în octombrie, Comisia Europeană va recomandă începerea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană. Totodată, membrii Comisiei ar urmă să propună oferirea Georgiei statului de țară candidat la Uniunea Europeană. Moldova a primit acest statut pe 24 iunie 2022 și își propune să adere la UE pînă în anul 2030.

3
1
0
2
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?