X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: „Orice s-ar întîmpla, Republica Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană”

14 dec. 2023,, 08:15   Politică
4127 5

Orice decizie va fi luată la reuniunea din 14-15 decembrie a Consiliului European, Republica Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.

Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu la Vocea Basarabiei. Șefa statului a punctat că din cele trei instituții ale Uniunii Europene două deja au spus „Da!” pentru Republica Moldova - Parlamentul Uniunii Europene și este Comisia Europeană, iar următoarea decizie va fi la Consiliu.

„Orice s-ar întîmpla, Republica Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană. Acum un an și jumătate, toate statele membre ale Uniunii Europene au deschis poarta pentru Republica Moldova și au spus clar că Republica Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene. Inițierea negocierilor este un pas tehnic și bineînțeles că ne dorim ca acest pas tehnic să fie făcut mai devreme decît mai tîrziu. Dar, indiferent dacă se va întîmpla în această săptămînă decizia sau dacă se va întîmpla peste o lună sau două, asta nu schimbă cu nimic traiectoria noastră”, a spus Maia Sandu.

Președinta menționat că autoritățile au muncit și avem un raport de evaluare foarte bun, iar toate statele membre ale Uniunii Europene au spus că susțin nu doar procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și inițierea negocierilor.

„Reformele pe care trebuie să le facem sînt multidimensionale, absolut în toate domeniile trebuie să facem reforme, unele sînt mai urgente, altele vor fi făcute ulterior. Cele urgente și importante le cunoaștem cu toții: este reforma justiției, este consolidarea capacității statului de a combate corupția, sînt reformele care țin de domeniul economic, care să crească competitivitatea economiei, a produselor noastre, dar și pe partea de mediu, și pe partea de transporturi, infrastructură, energie, absolut în toate domeniile trebuie să facem transformări”, a mai spus Maia Sandu.


Precizăm că în perioada 14-15 decembrie, Consiliul European urmează să ia o decizie în privința deschiderii negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova. Miercuri, 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că țara sa se va opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În același timp, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că este împotriva unei „proceduri accelerate” de extindere a Uniunii Europene, proces din care fac parte Ucraina și Republica Moldova.

14
2
0
2
76

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?