X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Sandu: Moldova nu va semna niciun document privind Transnistria, care să contravină intereselor sale

3 oct. 2019,, 10:10   Politică
4432 11

„Republica Moldova și reprezentanții săi oficiali nu vor semna documente și obligații care contravin intereselor naționale ale țării", a declarat, miercuri, premier-ministra Maia Sandu.

Acesta a fost răspunsul premierului la întrebarea privind posibilitatea semnării la Bratislava, unde va avea loc următoarea rundă de negocieri în formatul „5 + 2”, a unui document care presupune „crearea a două entităţi juridice separate ca parte a unui singur stat”, transmite infotag.md.

Sandu a menționat că a discutat în repetate rînduri cu vicepremierul pentru reintegrare, Vasile Șova, subiectul ce ţine de reglementarea transnistreană, precum și cu oficialii europeni.

„O soluție politică este posibilă doar cu condiţia respectării integrităţii teritoriale a Moldovei. Din păcate, acum nu există condiții interne și externe pentru o soluție imediată. Tot ce putem face este să combatem schemele de corupție, contrabandă prin regiunea transnistreană. Sper că în viitorul apropiat vom semna protocoale cu Ucraina pentru a crește numărul de puncte de control comune la frontieră", a subliniat ea.

Premierul a declarat că nu susţine ideea de „federalizare” a Moldovei.


„În plus, acest lucru este imposibil fără sprijinul majorității parlamentare, care lipseşte pe această problemă. În plus, acest lucru este imposibil, deoarece majoritatea cetățenilor sînt împotriva federalizării", a spus Sandu.

Anul acesta, negocierile în formatul „5 + 2” au fost înghețate din cauza alegerilor parlamentare, a crizei politice și a schimbării guvernului. Prima rundă de negocieri din acest an va avea loc în perioada 9-10 octombrie în Slovacia, care deţine, în prezent, preşedinţia OSCE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?