Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: Guvernarea are o viziune privind soluționarea „conflictului” transnistrean și reîntregirea țării

27 oct. 2023,, 10:45   Politică
4793 1

Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană plenar, regiunea transnistreană urmînd să devină și ea parte a comunității europene. Asigurările au fost date de către președinta Maia Sandu, care a vorbit despre un nou format al negocierilor de reglementare a conflictului transnistrean și a confirmat că autoritățile de la Chișinău au o viziune privind reîntregirea țării, fiind calculate și costurile procesului de reunificare.

Potrivit Maiei Sandu, în noul format Uniunea Europeană ar urma să joace un rol „mult mia mare”, pornind de la obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, președinta a reiterat că actualul format de negocieri nu poate fi funcțional, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Formatul nu este funcțional, o țară agresor nu poate să medieze un conflict. Pornind de la obiectivul de integrare europeană, cred că UE va trebui să aibă un rol mult mai mare în formatul în care o să îl avem. E foarte greu să discutăm despre o soluție acum și trebuie să ne pregătim. UE trebuie să joace un rol mai important, pentru că Republica Moldova va deveni stat membru al UE”, a opinat președinta la Vocea Basarabiei.

Președinta a respins ideea existenței unui conflict în regiunea transnistreană. Șefa statului a menționat că guvernarea are o viziune privind soluționarea „conflictului” și reîntregirea țării, însă aceasta depinde de situația geopolitică.

„Pentru moment, obiectivul este să menținem stabilitate. Nu vedem un conflict, acest conflict este creat ca rezultat al unui sprijin separatist. Ceea ce spune regimul este una și ce se întîmplă între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului este altceva. (...) Noi, Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova, nu ne-am dat acordul pentru ca Rusia să își mențină armată. Pentru ca să nu fie confuzie, există acord pentru forțele de menținere a păcii dar nu există niciun acord pe staționarea acestui contingent care este un contingent diferit. De nicio guvernare nu a fost legalizată șederea acestei armate aici. Ei sînt ilegal aici, încalcă neutralitatea Republicii Moldova”, a declarat președinta.


Maia Sandu susținea că cea mai potrivită opțiune ar fi aderarea la Uniunea Europeană „în întregime”, iar dacă nu va fi posibil, atunci regiunea transnistreană va adera mai tîrziu, după ce partea dreaptă a Nistrului se va afla în componența UE.

„Ideal ar fi să aderăm la UE în întregime. Dacă nu va fi posibil, există opțiunea de aderare mai întîi malul drept și apoi malul stîng. Acest fond este realist, avem și calcule făcute ce ar însemna procesul de reintegrare, este o sumă mare dar nu este exagerată, o sumă pe care o putem acoperi cu partenerii noștri. (...) E mai complicată partea geopolitică și care poate să apară și în un an și doi”, a spus Maia Sandu.

Președinta a mai spus că aderarea la UE va garanta pacea și securitatea Republicii Moldova, războiul din Ucraina reprezintă îngrijorarea majoră.

Formatul de negocieri „5+2” este o platformă de dialog privind reglementarea conflictului transnistrean, instituită în anul 2002. Din componența formatului fac parte reprezentanții Republicii Moldova și cei ai Tiraspolului, Federației Ruse, Ucrainei și OSCE în calitate de mediatori. SUA și Uniunea Europeană au fost invitate să participe în calitate de observatori, avînd dreptul să participe la ședințele oficiale; să ia cuvîntul în timpul acestora; să intervină cu întrebări.

Negocierile în formatul „5+2”, au fost înghețate din anul 2019, iar încercările de a le relua au eșuat după începerea războiului în Ucraina.

Recent, autoproclamatul lider de la Tiraspol a cerut în cadrul unei întrevederi cu șefa misiunii OSCE la Chișinău reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană invocînd faptul că discuțiile cu Chișinăul nu aduc niciun rezultat concret.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că negocierile au loc în formatul 1+1, adică dialogul are loc între reprezentanții Chișinăului și cei ai Tiraspolului. Serebrian a mai precizat că pe parcursul anului au avut loc două reuniuni în acest format și șapte ședințe ale grupurilor sectoriale de lucru. Vicepremierul Serebrian consideră că acest format rămîne singurul funcțional.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat în cadrul Summitului Comunității Politice Europene desfășurat pe 1 iunie la Bulboaca că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu depinde de ceea ce se întîmplă în Transnistria, iar regiunea separatistă nu mai este o piedică în acest parcurs, făcînd referire la Cipru, membru al UE, deși are un conflict teritorial pe insulă.

Șeful diplomației europene a precizat că cel mai eficient ar fi ca acest conflict înghețat să fie soluționat cît mai curînd posibil, pe căi pașnice și cu implicarea partenerilor și observatorilor internaționali.

Dacă Moldova va intra în Uniunea Europeană fără Transnistria, ea nu va primi Transnistria niciodată și va intra în UE fără metalurgie, energie electrică și industria bumbacului.

Despre acest lucru se menționează în materialul analitic Noi.md "Țara care renunță benevol la teritoriile sale nu mai formează un subiect. Popescu este gata să meargă în UE fără Transnistria".

Cuvintele despre aderarea Moldovei la UE fără Transnistria pot fi privite fie ca o incompetență, fie ca trădare. Cu astfel de declarații, Chișinăul oficial joacă de fapt jocul autorităților autoproclamatei RMN, care de mult timp propune Chișinăului să "se despartă într-o manieră civilizată”.

Implementarea scenariului de aderare a Moldovei la UE fără Transnistria în condițiile actuale este chiar periculoasă, deoarece orice opțiune cu “renunțarea” la teritoriu se va solda ori cu faptul că Moldova de pe malul drept, integrată în UE, va fi “devorată” de România, care tot mai mult își extinde aici influența și își supune infrastructura strategică națională. Ori Chișinăul va ajunge dependent de Bruxelles și anglosaxoni cu politica lor neocolonială. Ceea ce se vede bine pe exemplul Ciprului, modelul căruia ne este impus.

Dar Transnistria nu este Cipru de Nord, unde, spre deosebire de partea principală a insulei, trăiesc etnici turci, ci o regiune populată de aceiași moldoveni ca pe malul drept. În plus, Ciprul de Nord are în mare parte plaje nisipoase și mare, iar Transnistria face parte dintr-un singur complex economic, cîndva al unei țări unice, fapt pe care trebuie să-l ia neapărat în considerare conducerea țării, rapid și cu orice preț, care pășește spre vest.
Semnalele din Statele Unite și Uniunea Europeană, inclusiv privind accelerarea procesului de integrare europeană, pot fi diferite, dar oare integritatea țării, suveranitatea și independența nu sînt mai importante decît aderarea la orice uniuni? Interesele naționale ale țărilor “patronate” nu-i interesează pe actorii mondiali. Noi și în prezent depindem mult de Washington și Bruxelles, dar înainte ca capcana să se închidă definitiv avem șanse să ieșim din această situație - spre un stat neutru. Așa cum stipulează Constituția. Îndeosebi dacă ținem cont că reintegrarea țării este un enorm avantaj economic pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului. Căci numai o Moldovă unită, neutră poate să se dezvolte și să-și apere locul în lumea nouă, în care în prezent au loc procese cu adevărat tectonice.

19
0
1
2
61

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?