Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Sandu, despre alegerile din Găgăuzia: "Nu voi comenta pînă cînd întregul proces nu se va încheia"

21 mai. 2023,, 11:45   Politică
3569 0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu va comenta alegerile bașcanulului Găgăuziei pînă cînd rezultatele acestora nu vor fi recunoscute.

Ea a vorbit despre acest lucru într-un interviu cu jurnalistul Ivan Sveatcenko, scrie newsmaker.md .

"Nu voi comenta pînă cînd întregul proces nu se va încheia", a spus președintele.

Întrebată dacă este pregătită să comunice cu bașcanul ales al Găgăuziei, Sandu a răspuns: "sînt gata să comunic cu oamenii care lucrează pentru țara noastră, în beneficiul cetățenilor noștri. Nu voi comunica cu oameni care vor încerca să lucreze pentru o altă țară sau pentru unele clanuri criminale".
Reamintim că la 14 mai, în Găgăuzia a avut loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea bașcanului autonomiei. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, a cîștigat candidatul partidului Șor, Evghenia Guțul, obținând 27.376 (52,39%) voturi. Pentru candidatul independent Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, au votat 24.913 alegători (47,61%).

CEC din Găgăuzia a validat alegerile și a anunțat că nu a înregistrat nicio încălcare. Comisia Electorală Centrală republicană și organele legii nu sînt de acord cu acest lucru. La începutul lunii mai, CEC-ul Moldovei a trimis o scrisoare CEC din Găgăuzia, în care a indicat încălcări ale legislației electorale. Inclusiv depășirea limitelor donațiilor în numerar și participarea în campania electorală a cetățenilor străini.


În a doua zi după alegeri, Centrul Național Anticorupție a confiscat listele electorale din Găgăuzia în cadrul dosarului privind finanțarea ilegală a unui partid politic și mituirea alegătorilor. Susținătorii Partidului Șor au ieșit la protest. Ei au cerut Chișinăului să nu se amestece în procesele electorale din Găgăuzia.

4
0
0
1
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?