X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Sandu: Depunerea cererii de aderare nu înseamnă automat că sîntem acceptați în UE

4 mar. 2022,, 07:12   Politică
4046 0

Apropierea Republicii Moldova de marea familie europeană ne va oferi garanția securității, a bunăstării și a dezvoltării economice.

O spune președintele Maia Sandu, după ce autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar. Șeful statului spune că documentul nu contravine statutului de neutralitate prevăzut în Constituție, iar Republica Moldova va renunța la calitatea de stat membru CSI, atunci cînd va avansa suficient de mult pe calea eurointegrării, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că decizia privind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană vine în contextul crizei de securitate din regiune. Sandu spune că războiul din Ucraina reprezintă un argument în plus că Republica Moldova are nevoie de sprijinul comunității europene.

„Este un moment în care am realizat și mai mult cît de mult avem nevoie de sprijinul familiei europene. Pentru că această familie oferă garanția securității pentru toți care fac parte din această Uniune. Este garanția bunăstării și a dezvoltării. Sunt lucruri pe care vrem să le avem și să le construim în țara noastră. Nimeni nu a schimbat prevederea din Constituție care spune că Republica Moldova este o țară neutră și nu există nicio incompatibilitate între aspirația noastră de a deveni membru al Uniunii Europene și prevederea constituțională care ține de neutralitate”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Odată cu semnarea cererii de aderare, eurointegrarea devine un obiectiv național fundamental, spune președintele. De asemenea, Maia Sandu a menționat că odată cu avansarea pe calea apropierii de comunitatea europeană, Moldova va renunța la statutul de membru CSI.

„Depunerea cererii de aderare nu înseamnă automat că sîntem acceptați în Uniunea Europeană. Suntem conștienți că este o cale serioasă de parcurs și va fi nevoie de efortul comun al tuturor cetățenilor și angajaților statului, pentru că trebuie să atingem anumite standarde ca să obținem acceptarea cererii. Vom avea timp, inclusiv, pentru decizia cu privire la CSI. Atunci cînd luăm o decizie de retragere sau obținere a calității de membru pornim de la interesele concrete ale cetățenilor Republicii Moldova. Atunci cînd vom avansa suficient de mult pe parcursul european, vom considera și momentul potrivit cînd Republica Moldova va trebui să renunțe la CSI”, a spus Maia Sandu.

Ieri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul urmează a fi expediat instituțiilor europene spre examinare. Decizia a fost luată în contextul în care la 28 februarie, Ucraina a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, sub presiunea invaziei din partea Federației ruse. Ieri, și premierul de la Tbilisi a semnat cererea de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?