X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Sandu: Aderarea Moldovei la UE reprezintă o investiție crucială în securitatea comună a Europei

16 mai. 2023,, 17:40   Politică
2353 2

Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei.

Declarația a fost făcută de șefa statului Maia Sandu într-un editorial publicat în The Economist, transmite Moldpres.

Potrivit sursei citate, decizia de a solicita oficial aderarea la UE în martie 2022 a fost o alegere clară pentru noi: apelul democrației va triumfa asupra opresiunii autoritarismului. “Acum așteptăm ca statele membre ale UE să deschidă discuțiile de aderare. Avem multe de făcut înainte de a putea adera la bloc, dar suntem hotărîți. Reformăm în mod cuprinzător sistemul de justiție, ne dublăm eforturile pentru a eradica corupția și crima organizată și lucrăm pentru a contracara influența oligarhilor care la un moment dat ne-au capturat statul; influența a doi criminali fugari a fost redusă după ce au fost loviți de sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii. De asemenea, ne consolidăm capacitatea administrativă, astfel încît să putem implementa reforme și mai profunde în viitor”, a spus președintele.

Șefa statului a precizat că aderarea Moldovei la UE reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei.

„Credem că este vital să consolidăm relația noastră și îndemn UE să ia o decizie anul acesta pentru a lansa discuțiile de aderare la începutul anului 2024. Acest pas ne va da impulsul de care avem nevoie pentru a menține reformele și a consolida poziția Moldovei ca viitor membru. De asemenea, trebuie să consolidăm cooperarea în domeniul securității și apărării, să îmbunătățim interconexiunile energetice și să accelerăm suportul pre-aderare pentru dezvoltarea infrastructurii. Porturile ucrainene, care au servit drept poartă de intrare pentru comerțul moldovenesc, rămîn sub blocada rusească, astfel devine imperativă prioritizarea dezvoltării infrastructurii pentru a proteja stabilitatea socio-economică comună”, a adăugat Sandu.


3
0
0
1
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?