X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Rusia: Soluția problemei transnistrene trebuie să fie compromisul părților

23 mar. 2018,, 11:40   Politică
4556 4

Rusia, ca țară garant și mediator în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană este gata să contribuie la promovarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

În același timp, Moscova este convinsă că soluția problemei transnistrene poate fi doar un compromis atent și echilibrat, elaborat de către părți, cu ajutorul mediatorilor internaționali.

Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe, acest lucru a fost discutat în cadrul consultărilor de la Chișinău și Tiraspol pe care le-a desfășurat secretarul de stat, ministrul adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în timpul vizitei sale de lucru în Republica Moldova pe 20-22 martie, relatează Noi.md.

După cum s-a menționat, un subiect separat al discuțiilor la Chișinău și apoi la Tiraspol a fost reglementarea transnistreană. Discuția, care a abordat inclusiv problemele situației social-economice din regiunea transnistreană, a avut loc la Tiraspol, cu liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselschi, și președintele așa-numitului Sovietul Suprem de la Tiraspol, Alexander Șcerba.

A fost confirmată disponibilitatea Rusiei, ca țară garant și mediator în procesul de negocieri, de a facilita promovarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.


Partea rusă și-a exprimat convingerea că soluția la problema transnistreană poate fi doar un compromis atent și echilibrat, elaborat de părți cu ajutorul mediatorilor internaționali. În acest sens, părțile au subliniat necesitatea unei lucrări ritmice și consecvente a formatului „5+2”, precum și punerea în aplicare a acordurilor practice la care au ajuns părțile în noiembrie 2017.

Karasin a subliniat caracterul contraproductiv al îndemnurilor rostite pe platforme internaționale, inclusiv ONU, de retragere a armatei ruse de pe teritoriul Moldovei. Acest lucru, potrivit lui, duce doar la agravarea situației și îngreunează dialogul privind reglementarea transnistreană.

La întîlnirea cu conducerea organizațiilor compatrioților organizată la Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău a fost discutat subiectul referitor la menținerea poziției limbii ruse în Moldova și întărirea legăturilor multiple între diasporă și patria istorică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?