Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Republica Moldova va avea o nouă strategie națională pe termen lung

21 noi. 2018,, 15:10   Politică
3074 0

Proiectul Strategiei Naționale pentru Dezvoltare „Moldova 2030” a fost discutat, astăzi, în comisiile permanente, care îl vor propune plenului Parlamentului pentru votare.

Scopul strategiei este creșterea calității vieții, iar acest lucru urmează a fi făcut prin schimbarea politicilor publice din Republica Moldova, potrivit autorităților.

Obiectivele documentului se bazează pe cele zece domenii utilizate pentru măsurarea fenomenului calității vieții la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre: creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților economice; creșterea accesului oamenilor la infrastructura fizică - utilitățile publice și condiții de locuit; ameliorarea condițiilor de muncă și reducerea ocupării informale; garantarea educației de calitate pentru toți și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții;asigurarea dreptului fundamental la cea mai bună sănătate fizică și mintală;un sistem de protecție socială solid și incluziv;asigurarea unui echilibru între muncă și familie; asigurarea unei guvernări eficiente și incluzive și a supremației legii; promovarea unei societăți pașnice, asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur.

Strategia Națională pentru Dezvoltare ”Moldova 2030” va înlocui actuala strategie ”Moldova 2020”.

La elaborarea deocumentului au contribuit 10 grupuri de lucru, constituite din reprezentanți ai ministerelor responsabile, autorităților administrative centrale, administrației publice locale, partenerilor de dezvoltare, societății civile, mediului de afaceri și ai mediului academic.


În septembrie 2015, Republica Moldova, alături de alte 192 state membre ale ONU, a adoptat Declarația Summitului privind Dezvoltarea Durabilă, prin care s-a angajat să pună în aplicare Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Astfel, pînă în anul 2030, țara noastră, de rînd cu celelalte țări, urmează să depună efort pentru a elimina toate formele de sărăcie, a combate inegalitățile și a aborda problemele schimbărilor climatice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?