Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Reprezentanți ai 30 de țări, așteptați în R. Moldova. Anunțul făcut de Dorin Recean

20 sep. 2023,, 10:59   Politică
2993 0

La 17 octombrie țara noastră va găzdui reuniunea platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Anunțul a fostă făcut de premierul Dorin Recean.

”Această platformă a fost inițiată de prietenii noștri și care au simțit că vor să ne sprijine în contextul crizei generate de războiul din Ucraina. Reprezentanții a 30 de țări vor veni la Chișinău, unde noi vom analiza care sînt necesitățile de sprijin pentru Republica Moldova.

La reuniunile anterioare de la Berlin, București și Paris, Republica Moldova a primit sprijin inclusiv pentru compensarea cheltuielilor în factură, pentru motorină gratis pentru agricultori, dar și pentru realizarea proiectelor de infrastructură. În acest an vom discuta sprijinul atît pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, legat de achitarea pensiilor, salariilor, cît și pentru ajutorul societății.

Un fond pentru dezvoltarea infrastructurii și al doilea pentru un fond de tranziție energetică, de independență energetică și la eficiența energetică trecerea la energia regenerabilă dar și programele necesare epntru ca economia noastră să se ajusteze la schimbările climatice.


Este vorba despre solidaritatea care o au aceste țări și organizații internaționale în raport cu Republica Moldova”, a declarat Recean.

De menționat că Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost creată în contextul războiului din Ucraina la inițiativa României, Germaniei, Franței cu participarea SUA. Aceasta reprezintă un mecanism de răspuns la consecințele și crizele generate de război asupra Republicii Moldova.

Scopul Platformei este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. În speță, se urmărește generarea de asistență imediată precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022.

9
1
0
1
43

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?