X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Reglementarea transnistreană poate deveni un exemplu de soluționare a conflictelor în CSI. Opinie

29 aug. 2022,, 14:30   Politică
3282 0

Soluționarea conflictului transnistrean ar putea servi drept exemplu pentru soluționarea altor conflicte de pe teritoriul țărilor CSI.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014) Zurab Todua, care a fost invitat al emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levitskaya-Pahomova” de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

În opinia sa, cea mai corectă reglementare a conflictului din CSI este în Transnistria.

"Da. Încă nu a fost finalizat. Procesul nu a fost finalizat, dar conflictul a fost oprit. Este înghețat, iar negocierile sînt în curs. Acum, dacă așa ar fi fost și în alte regiuni din spațiul post-sovietic, este ceea ce am putea oferi să învățăm din experiența altor țări CSI. Dacă i s-ar fi explicat aceluiași Saakașvili în Georgia că nu există altă soluție pentru conflict. Nu există o astfel de soluție. Veți încerca, dar nimeni nu vă va lăsa să o faceți. Or, cum de încerci să învingi Rusia cu o armată de 30.000 de oameni. Ei bine, asta e o nebunie. Dar spera doar că americanii îi vor lua apărarea", a spus Zurab Todua.

Potrivit acestuia, reglementarea transnistreană este cea care poate servi drept exemplu pentru alte țări CSI, deoarece pacea se menține pe Nistru de 30 de ani, negocierile sînt în curs și există perspectiva unei reglementări pașnice.


"Si cînd îmi spun:" ei bine, au trecut deja 30 de ani... Cît se mai poate... Vrem aici și acum." Eu răspund că aici și acum nu se întîmplă în istorie. Daca vrei aici și acum, ai un război. Îmi pare rău, dar astfel se întîmplă deseori. Vine o persoană insuficient de instruită care se consideră un ministru gata făcut al celor mai importante afaceri și dă instrucțiuni și ia o decizie. Apoi, desigur, i se dă un picior în fund, pentru că el este sursa unei serii întregi de conflicte, războaie și probleme. În astfel de cazuri citez mereu ca exemplu China, care așteaptă din 1949 să apară condițiile pentru a rezolva problema Taiwanului. Și va rezolva această problemă. Dar, cel mai important, nu se plînge niciodată pe platformele internaționale că nu avem voie să rezolvăm conflictul, că nu o putem face, ajutați-ne. Aceasta este marea Chină. Înțelege că o va rezolva la timpul său. Și cred că o va face în viitorul apropiat”, a spus Zurab Todua.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?