Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Răspunsul Ministerul rus de Externe la declarația serviciilor speciale moldovenești despre planul „ofensivei” Rusiei

22 dec. 2022,, 14:00   Politică
2989 0

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (ISS) din Moldova, Alexandru Musteață, declarînd că Rusia pune la cale o invazie a teritoriului Moldovei pentru a se uni cu regiunea transnistreană, a sperat astfel să cîștige sprijinul țărilor occidentale.

Acest lucru a fost declarat de Ministerul rus de Externe într-un comentariu pentru RBC.

„Speranța de a obține un sprijin financiar suplimentar de la sponsorii occidentali prin introducerea unei noi „povești de groază” nu s-a materializat, dar Alexandru Musțeață a reușit să atragă atenția asupra agendei moldovenești, deși cu un mare semn de minus”, a indicat ministerul rus.

Ministerul rus de Externe a mai subliniat că SIS, după interviul lui Musteată, a publicat o explicație că șeful departamentului, într-un interviu acordat TVR Moldova, a vorbit despre analiza mai multor scenarii posibile, dintre care unul implică ofensiva Rusiei prin teritoriul Ucrainei.

În plus, președintele României Klaus Iohannis și ministrul român de externe Bogdan Aurescu nu i-au confirmat declarațiile, a precizat Ministerul rus de Externe. Acesta din urmă, comentînd cuvintele lui Musteată, a spus că România va acorda asistență Moldovei dacă va fi nevoie, dar a precizat că nu ar dori să discute situații ipotetice.


Este vorba despre un interviu oferit de Musteată la 19 decembrie, în care acesta a numit „real și foarte mare” riscul ca trupele ruse să treacă prin Ucraina spre Moldova. Potrivit șefului SIS, acesta este unul dintre scenariile probabile. „Întrebarea nu este dacă Rusia va face o nouă ofensivă pe teritoriul republicii, ci cînd se va întîmpla: la începutul anului – ianuarie, februarie sau mai tîrziu – în martie, aprilie. Dar din informațiile pe care le avem, rezultă că Rusia intenționează să meargă mai departe”, a spus Musteață, fără a furniza nicio dovadă.

După cum a explicat mai tîrziu SIS, în interviu el a remarcat că „obiectivul Rusiei de a crea un coridor terestru către regiunea transnistreană” rămîne relevant. „O nouă ofensivă rusă în această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, implementarea sa depinde de dezvoltarea ostilităților în Ucraina”, a subliniat instituția.

Potrivit informațiilor anterioare, experții și observatorii îi îndeamnă pe șefii agențiilor de informații să fie foarte atenți atunci cînd transferă informații către conducerea țării, precum și către presă, pentru că sînt mulți care doresc să provoace țara noastră la acțiuni pripite din toate părțile.

Cel mai trist este că o asemenea neglijență, alături de interzicerea canalelor în limba rusă, toarnă apă pe moara celor care ar dori să atragă Moldova într-un război. O astfel de declarație imprudentă poate fi urmată de acțiuni imprevizibile. În acest sens, este extrem de important să facem tot posibilul pentru ca țara noastră să nu fie atrasă în război, și să răspundem la acțiuni concrete, și nu la informații care ar putea fi o „capcană” specială și să nu corespundă realității. Noi, un stat neutru, putem fi provocați într-un război în care nu putem fi nicidecum învingători.

15
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?