X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Problemele din Varnița: Chișinăul a cerut ajutorul Misiunii OSCE din R. Moldova

4 apr. 2019,, 15:40   Politică
2218 0

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o nouă întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

Cristina Lesnic, negociatorul-șef în procesul de reglementare a conflictului transnistrean a evidențiat rezultatele vizitei sale împreună cu reprezentantul special al Federației Ruse, Serghei Gubarev în s. Varnița, în data de 3 aprilie curent, precum și problemele evocate, care necesită să fie transpuse într-o abordare concretă de soluționare și implicare din partea tuturor actorilor interesați.

Chișinăul a solicitat șefului Misiunii OSCE co-participarea la soluționarea problemelor ce țin de populația din s. Varnița.

Totodată, Cristina Lesnic a reiterat mesajul de a continua discuțiile pe toate palierele de dialog, care s-ar materializa prin soluționarea dificultăților cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest context, oficialii au făcut un schimb de opinii pe subiecte care interesează Chișinăul și Tiraspolul în procesul de negocieri, fiind reiterată poziția constantă pe marginea subiectului ce ține de accesul mijloacelor de transport pe baza plăcuțelor de model neutru în trafic rutier internațional. Astfel, a fost subliniată poziția de principiu că aducerea în cîmpul legal a locuitorilor de pe malul stîng al Nistrului le oferă beneficii și siguranță.


Unul dintre aspecte puse în discuție a vizat libera circulație a persoanelor, în special în perioada sărbătorilor de Paști, inclusiv pentru oficiali, care își au rudele și cei apropiați în regiunea transnistreană.

La fel, subiectul discuțiilor a vizat și accesul la informație, care interesează opinia publică, or cele care pot avea un impact ce ține de siguranța cetățenilor și/sau mediul înconjurător.

Vicepremierul pentru Reintegrare a solicitat abținerea de la acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului pentru a putea concentra eforturile pe tematici de substanță.

Pe final de discuție, oficialii au reiterat asupra continuării dialogului și soluționarea problemelor pentru asigurarea unui climat favorabil populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?