X 
Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Președinta acuză Gazprom și contestă datoria de 800 de milioane de dolari

4 sep. 2023,, 09:30   Politică
4659 0

Un audit efectuat de o firmă internațională a infirmat afirmația gigantului rus de gaze Gazprom că Guvernul de la Chișinău îi datorează 800 de milioane de dolari. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, scrie Reuters, citat de tv8.

Declarația oficială cu privire la rezultatele auditului efectuat de experți străini va fi făcută de Guvern săptămîna viitoare.

Sandu a afirmat că în timpul negocierilor cu Gazprom înainte de sezonul de iarnă din 2021, partea rusă a decis să nu prelungească contractul „în ultimul moment”, iar Moscova a vrut să „îi înșele rapid” pe delegații moldoveni.

„Este încă necunoscut publicului, dar săptămîna viitoare, Guvernul nostru va veni și va spune că am angajat o companie internațională care a efectuat un audit și a confirmat că nu avem datorii (față de Gazprom' în valoare de 800 de milioane de dolari. Au încercat să ne păcălească în 2021. Ne-au lăsat fără gaz. Vine iarna”, a declarat președinta.

Gazprom a estimat datoria la 709 milioane de dolari acum, deși suma ar fi putut crește cu adaosul dobînzilor. Guvernul a decis să efectueze un audit independent pentru a clarifica această cifră. Auditul a acoperit atît companiile subsidiare ale întreprinderii, cît și entitățile legale direct sau indirect legate de industria gazelor și a fost finalizat în luna iulie.


Agenția Proprietății Publice a alocat 800 mii de euro, din Fondul de rezervă, pentru auditul extern al datoriei SA Moldovagaz către Gazprom și Factoring Finance.

Conform contractului semnat pe 10 august 2022 cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma A.S. din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co. Limited din Marea Britanie, auditul presupune elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi pînă la 31 octombrie 2021.

În procesul de verificare urmau a fi analizate modul în care au fost repartizate de către Moldovagaz (și întreprinderile predecesoare) plățile pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stîng. La fel, auditorii trebuiau să evalueze activele transmise anterior către Gazprom ca decontare (parțială) a datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept și să efectueze, la necesitate, reevaluarea acestor active. De asemenea, urma a fi verificată legalitatea cesionării creanțelor Gazprom către Factoring Finance.

Caietul de sarcini a contractului de audit prevedea desfășurarea misiunii în cîteva etape, iar efectuarea plăților să se realizeze pe măsura livrării rezultatelor.

6
1
0
3
41

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?