Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Popescu: „Sînt mult mai mulți oameni care tînjesc după vremurile sovietice în Moldova decît în Estonia”

10 ian. 2023,, 13:45   Politică
3062 0

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este calea corectă și propunerea corectă de a reîntoarce regiunea transnistreană și de a reintegra țara prin mijloace pașnice.

Potrivit presei din Estonia, această opinie a fost exprimată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei, Nicu Popescu, în cadrul recentei sale vizite la Tallinn, în cadrul emisiunii Välisilm de pe postul ETV.

El este extrem de optimist cu privire la perspectivele Moldovei de a deveni membru al Uniunii Europene, menționînd că țara este profund preocupată de cursul evenimentelor din războiul din Ucraina.

Potrivit rus.err.ee, Nika Popescu nu este deranjat de faptul că, din punct de vedere tehnic, Ucraina a făcut acum un mic pas înainte în procesul de aderare la UE. El a menționat că aderarea la Uniunea Europeană nu este o competiție între viitorii membri ai UE, dar factorul decisiv este rezultatul. Potrivit lui Popescu, acest lucru nu se va întîmpla în viitorul apropiat, dar mai devreme sau mai tîrziu rezultatul scontat va fi atins.

"Pentru noi, cea mai mare problemă este războiul. Războiul ca fapt, durata războiului. Nu știm cît va dura, cît va dura situația nesigură. Nu știm ce consecințe negative va avea pentru Ucraina, Moldova și UE. Prin urmare, sîntem cel mai preocupați de regiune în ansamblu. Ceea ce contează este cursul evenimentelor din Ucraina”, a spus Nicu Popescu.


Una dintre problemele semnalate de șeful MAEIE din Moldova este lipsa de oameni. Potrivit acestuia, Moldova pur și simplu nu are atît de mulți muncitori și specialiști cît este necesar pentru a respecta cerințele Uniunii Europene. Al doilea aspect de îngrijorare este legat de reforma sistemului juridic. În trecut, sistemul juridic moldovenesc era foarte corupt, acum situația cu siguranță nu este chiar atît de rea, dar reformele ulterioare în sistemul juridic necesită și timp și oameni. Cu toate acestea, corupția este eradicată cu fermitate nu numai în sistemul juridic, ci și în societate în ansamblu.

„Anume de aceasta ne ocupăm și, dacă te uiți la unele dintre ratingurile care arată sprijinul pentru Moldova, am făcut progrese evidente în ceea ce privește standardele anti-spălarea banilor, în ceea ce privește standardele pentru libertatea presei, am urcat de pe poziția 89 pe 40 în indicele de libertate a presei Reporteri fără Frontiere, a enumerat Nicu Popescu.

În opinia sa, procesul de aderare a Moldovei la UE nu este afectat negativ de existența regiunii transnistrene.

„90% dintre transnistrenii au pașapoarte moldovenești. Toți își doresc să trăiască în pace, într-un sistem politic care să funcționeze pentru ei, care să le ofere muncă, modernitate, succes, iar aderarea la UE este calea și propunerea potrivită pentru întoarcerea regiunii noastre transnistrene și reintegrarea țării prin mijloace pașnice”, a spus Nicu Popescu.

Potrivit acestuia, Moldova este impusă să se orienteze spre Europa și de situația energetică. Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au lăsat în repetate rînduri mari părți ale Moldovei, inclusiv Chișinăul, fără electricitate.

Potrivit lui Nicu Popescu, recent țara noastră și-a crescut într-atît gradul de conectare a sistemului său electric la Occident încît întreruperile de curent cauzate de atacurile rusești asupra Ucrainei nu pot provoca pagube fatale.

"Unul dintre neajunsurile încă existente în domeniul securității electrice este legătura cu România, care traversează teritoriul regiunii transnistrene. O legătură mare cu capacitate mare. Construim o legătură separată, care va fi și de mare capacitate, dar va dura doi ani. În același timp, negociem cu România pentru a crea o altă legătură puternică, care, desigur, necesită și timp", a spus Nicu Popescu.

El a menționat că Moldova are deja o conductă de gaz cu România. Cumpără gaz de pe piața Uniunii Europene, care este furnizat prin Ucraina și România.

Popescu a mai remarcat că în Moldova sînt mult mai mulți oameni care tînjesc după vremea sovietică și trăiesc în sfera de influență rusă decît în Estonia. Totuși, potrivit lui, în primul rînd, acești oameni vor pace: nu vor să trăiască nici într-o zonă de război, nici într-o țară autoritară.

„Pentru noi, cea mai bună modalitate de a asigura acest lucru este integrarea cu Europa. Moldova este foarte conștientă de faptul că UE este cea mai bună modalitate de a asigura pacea, democrația și succesul țării noastre, precum și de a separa și izola în mod fundamental țara noastră de distrugerile teribile și îngrozitoare pe care le vedem cu toții la televizor”, a spus Nicu Popescu.

6
0
0
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?